Υπάρχει σαουδαραβικό σχέδιο για εισβολή στη Συρία ή πρόκειται για επικίνδυνη μπλόφα; Διότι, αν πραγματοποιηθεί η εξαγγελία του Ριάντ, τότε τα επακόλουθα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευρύτερη πολεμική σύγκρουση, στα όρια ενός Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου.

Σύμφωνα με διαρροές από Σαουδάραβες αξιωματούχους στο CNN, εκτός από 150.000 σαουδαραβικές στρατιωτικές δυνάμεις, «δυνάμεις από την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Σουδάν, το Μαρόκο, την Ιορδανία, το Κατάρ το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι έτοιμες να πατήσουν με τις μπότες τους στη Συρία για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Walid al-Muallem σε κατηγορηματική απάντησή του υποστήριξε: «Παρόμοια κίνηση θα αποτελέσει επιθετική ενέργεια και οποιοσδήποτε ξένος στρατιώτης αποπειραθεί να πατήσει συριακό έδαφος θα σταλεί στην πατρίδα του σε φέρετρο».

Ωστόσο, όπως σχολιάζει ο Αμερικανός καθηγητής Colin Cavell σε άρθρο του, «η σαουδαραβική επέμβαση στη Συρία θα είχε το ίδιο αποτυχημένο αποτέλεσμα με την επέμβαση στην Υεμένη. Επειδή η ιστορία έχει δείξει πως μισθοφορικός στρατός δεν μπορεί να κερδίσει μεγάλο πόλεμο».

Ο υπουργός Άμυνας του Ομπάμα Ashton Carter σχεδιάζεται να συναντηθεί στις Βρυξέλλες με συναδέλφους του από τις αποκαλούμενες «πρόθυμες χώρες» που συμμετέχουν στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Στη συνάντηση αναμένεται να εξετασθεί το σαουδαραβικό σχέδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται πως και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει την άποψη ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στείλουν στρατό εναντίον του Daesh (Ισλαμικού Χαλιφάτου).

Την αμερικανική θέση συνοψίζει δημοσίευμα της «Washington Post», που υποστηρίζει πως η «κυβέρνηση Ομπάμα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών στη Συρία και η διπλωματία εμφανίζεται αδύναμη να τους σταματήσει».

Το Ιράν προειδοποίησε την τουρκική κυβέρνηση για τη διεύρυνση των σχέσεων που επιχειρεί με τη Σαουδική Αραβία, χώρα που οι Ιρανοί χαρακτηρίζουν «από τους χαμένους στην περιοχή της Μέσης ανατολής λόγω της λανθασμένης πολιτικής που ακολουθεί». Τη δήλωση αυτή έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Ibrahim Rahmanpour, ο οποίος πρόσθεσε: «Πιστεύω πως η Σαουδική Αραβία έχει εγκαταλειφθεί μόνη, λόγω των λανθασμένων κινήσεών της» και παρότρυνε «τους φίλους Τούρκους»: «Προσοχή, μην ποντάρετε σε χαμένο».

Οι δηλώσεις του Ραχμανπούρ έγιναν στη διάρκεια συνομιλιών με αξιωματούχους του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, στις οποίες εξετάσθηκαν διμερείς σχέσεις αλλά και περιφερειακά ζητήματα με έμφαση το συριακό. Η Τουρκία και το Ιράν έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις στο συριακό πρόβλημα.

«Δεν ανησυχούμε για την Τουρκία» είπε ο Ραχμανπούρ στην ιστοσελίδα Hürriyet Daily News. «Είμαστε σίγουροι ότι η Τουρκία λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν της τις απόψεις του Ιράν όταν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Περιμένουμε, ωστόσο, να δούμε πού θα καταλήξει η συνεργασία Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας» τόνισε.

«Όσο για την ανάπτυξη σαουδαραβικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία, είναι απλή προπαγάνδα και επίδειξη. Δεν διαθέτουν ανάλογη στρατιωτική δύναμη, παρά μόνο μισθοφόρους τρομοκράτες που έστειλαν στη Συρία και τώρα ζητούν να καταφύγουν στη Λιβύη» πρόσθεσε ο Ιρανός υφυπουργός.

Σε ερώτηση πώς βλέπει η Τεχεράνη τη δημιουργία ανεξάρτητης κουρδικής οντότητας, παρόμοιας με εκείνη που έχει δημιουργηθεί στο Ιράκ υπό τον Μασούντ Μπαρζάνι, ο Ιρανός διπλωμάτης απάντησε: «Οι Κούρδοι είναι παραδοσιακοί φίλοι μας. Και εξακολουθούμε να θέλουμε την ανάπτυξη και την ευτυχία τους μέσα στα κράτη όπου ζουν. Η περιοχή μας δεν αντέχει άλλες κρίσεις. Ελπίζουμε οι Κούρδοι στις άλλες χώρες να απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα των πολιτών, όπως οι Κούρδοι του Ιράν. Όπως υπερασπιζόμαστε την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας και του Ιράν, θέλουμε το ίδιο για τη Συρία και το Ιράκ».

Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Τουρκίας – Σαουδικής Αραβίας

Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία θα πραγματοποιήσουν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στο πλαίσιο στρατηγικής τους συνεργασίας, όπως αποκαλύπτει η ημερήσια εφημερίδα «Hürriyet». Αυτό αποφασίσθηκε κατά την επίσκεψη που έκανε τον Ιανουάριο στο Ριάντ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος συνοδευόταν από τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Hulusi Akar.

Την είδηση διαψεύδει το κρατικό τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu Agency. Ωστόσο, πηγές που θέλησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους υποστήριζαν πως η απόφαση για «στρατηγική συνεργασία απέναντι σε κοινές απειλές» ελήφθη στις επίσημες επαφές των ανώτερων κυβερνητικών στελεχών που έγιναν στη διάρκεια της επίσκεψης εκείνης στο Ριάντ.

Τις τουρκικές απειλές για επέμβαση στη Συρία δεν συμμερίζονται οι ΗΠΑ

Συναντήσεις με αξιωματούχους του καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας στο Ριάντ είχαν στελέχη και διπλωμάτες της τουρκικής κυβέρνησης, αναφορικά με τα σχέδια αποστολής δυνάμεων στη Συρία, τα οποία όμως δείχνουν να «σκοντάφτουν» στην αμερικανική απροθυμία συμμετοχής στην αποστολή αυτή.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Σαουδάραβα μονάρχη στις 2 Ιανουαρίου    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Gulf News», οι Τούρκοι αξιωματούχοι συζήτησαν με τους Σαουδάραβες τον στόχο της δημιουργίας «προστατευμένης ζώνης στο εσωτερικό της Συρίας όπου θα οδηγούνται οι πρόσφυγες ώστε να αναχαιτιστεί η μετακίνησή τους προς τη Δύση, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας».

Τα τουρκικά σχέδια ακυρώνονται από τη στάση των ΗΠΑ που αρνούνται επίμονα να εξομοιώσουν το PKK με τους Κούρδους της Συρίας του YPG – παρόλο που είναι δεδομένο ότι οι δύο οργανώσεις διατηρούν μεταξύ τους καλές σχέσεις και στο παρελθόν έχουν συνεργαστεί. Η διατήρηση όμως καλών σχέσεων δεν τους καθιστά αυτομάτως τρομοκράτες και αυτή δείχνει να είναι η θέση των ΗΠΑ!

Οι Τούρκοι επιθυμούν οι Αμερικανοί να χαρακτηρίσουν την κουρδική αυτή οργάνωση της Συρίας «τρομοκράτες», ώστε να εισβάλουν και να δημιουργήσουν στην περιοχή τους (πέρα από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας) θύλακα για την προστασία -δήθεν- των προσφύγων. Πραγματικός στόχος, όμως, είναι η αποκοπή της εδαφικής συνέχειας της χωρισμένης σε τρία κομμάτια συριακής περιοχής και κυρίως των εδαφών που κατέχουν Κούρδοι στα σύνορα με την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή η προέλαση των συριακών δυνάμεων σε συνεργασία με τη σιιτική Χεζμπολά του Λιβάνου, υπό την από αέρος κάλυψη από ρωσικά μαχητικά, οδηγεί σε τετελεσμένα στο έδαφος, τα οποία δεν πρόκειται να αναστραφούν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης