Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας κλιμακώνεται μετά την απόφαση του ανεξάρτητου κινεζικού διυλιστηρίου Dongming Petrochemical να σταματήσει την αγορά αμερικανικού πετρελαίου και να στραφεί στις εισαγωγές ιρανικού.
Η Dongming Petrochemical απασχολεί 6.300 άτομα και η παραγωγή της είναι 15 εκατομμύρια τόνοι τον χρόνο, αξίας 30 δισεκατομμυρίων yuan ($4.5 δισεκατομμυρίων).
Οι κινεζικές Αρχές σχεδιάζουν να επιβάλουν δασμούς και στα εισαγόμενα αμερικανικά πετρελαιοειδή, πριν τα αντικαταστήσουν με εισαγωγές πετρελαίου από τη Δυτική Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αλλά κυρίως από το Ιράν.
Επίσημη ανακοίνωση στο Πεκίνο αναφέρει πως «η Κίνα δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη γραμμή της επιβολής εμπορικών αντιποίνων στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».
Επισημαίνεται πως η Κίνα αποτελεί τον δεύτερο σε μέγεθος πελάτη αμερικανικών πετρελαιοειδών, που φτάνουν τα 400.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία των αρχών του Ιουλίου.
Μετά την επιβολή όμως δασμών στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ κινεζικά προϊόντα, από τις 6 Ιουλίου, το Πεκίνο αποφάσισε να μειώσει αρχικά κατά 25% τις εισαγωγές αμερικανικών πετρελαιοειδών.
Το Ιράν
Το Ιράν, το οποίο αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες μετά την εκ νέου επιβολή των αμερικανικών οικονομικών αντιποίνων, ανακοίνωσε ότι δέχεται να πωλεί πετρέλαιο σε όποια χώρα το επιθυμεί, αποδεχόμενο σε αντάλλαγμα αγροτικά ή ιατρικά προϊόντα.
«Ειδοποιήσαμε τους πελάτες μας πως θα αγοράζουμε προϊόντα τους μόνο στην περίπτωση που κι εκείνοι αγοράζουν πετρελαιοειδή από εμάς» δήλωσε ο πρόεδρος της Ενεργειακής Επιτροπής της ιρανικής Βουλής, Asadollah Gharekhani.
Την προηγούμενη περίοδο που οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει εμπορικό εμπάργκο στο Ιράν, από το 2012 έως τις αρχές του 2016, είχε ακολουθήσει και η Ευρώπη.
Πληροφορίες από Oilprice.com και rt.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης