Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσέιν Αμίρ Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν θα επιτρέψει στις περιφερειακές δυνάμεις να θέσουν σε κίνδυνο τα συμφέροντά της στον τομέα της ασφάλειας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε άλλους να θέσουν την κοινή ασφάλειά μας σε κίνδυνο με στρατιωτικές περιπέτειες» ανέφερε ο Αμπντολαχιάν σε άρθρο του που δημοσιεύεται το Σάββατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τεχεράνη διαψεύδει τις κατηγορίες της Δύσης και των αραβικών χωρών ότι εξοπλίζει τους σιίτες πολιτοφύλακες Χούτι στην Υεμένη, αλλά έχει πολλές φορές καταδικάσει την υπό τη Σαουδική Αραβία αεροπορική εκστρατεία κατά των Χούτι.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία θεωρεί τον εαυτό της θεματοφύλακα του σουνιτικού Ισλάμ, ανταγωνίζεται επί μακρόν τη σημαντικότερη σιιτική δύναμη στην περιοχή, το Ιράν, για μεγαλύτερη άσκηση επιρροής.

Η υπό το Ριάντ συμμαχία πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη από τα τέλη Μαρτίου κατά των Χούτι και των συμμάχων τους, η ραγδαία επέλαση των οποίων υποχρέωσε τον πρόεδρο της χώρας Χάντι και την κυβέρνησή του να εξοριστούν στο Ριαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ιράν δεν αναγνωρίζει τον Χάντι και έχει χαρακτηρίσει τα πλήγματα παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Υεμένης.

Στις αρχές της εβδομάδας η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι συμμαχικά αεροσκάφη έπληξαν τον διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου της πρωτεύουσας Σαναά για να εμποδίσουν την προσγείωση ιρανικού φορτηγού αεροπλάνου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης