Οι Χιλιανές αρχές προειδοποιούν ότι δεν αποκλείονται να υπάρξουν και νέες εκρήξεις του ηφαίστειου Calbuco στα νότια της χώρας, το οποίο σκόρπισε καπνούς και τέφρα με δύο εκρήξεις τους την περασμένη εβδομάδα.

Ο επικεφαλής της Γεωλογικής υπηρεσίας της Χιλής ανακοίνωσε πως οι εκρήξεις του ηφαιστείου θα μπορούσαν να διαρκέσουν για αρκετές εβδομάδες ακόμη και μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λόγω της ανάπαυλας που σημειώνεται στην ηφαιστειακή δραστηριότητα, τα περισσότερα αεροδρόμια τόσο στη Χιλή, όσο και τη γειτονική Αργεντινή, που είχαν διακόψει τη λειτουργία τους άνοιξαν και πάλι στην αεροπλοΐα κανονικά. Η διακοπή της λειτουργίας τους οφειλόταν στα εκατομμύρια τόνους στάχτης που είχαν διασκορπιστεί στην ατμόσφαιρα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, σε ύψος 20 χιλιομέτρων από το έδαφος.

Η ηφαιστειακή τέφρα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στους κινητήρες αναμειγνυόμενη με τον ατμοσφαιρικό αέρα, όταν περάσει στις τουρμπίνες των αεροσκαφών, εκτός από τα προβλήματα ορατότητας που δημιουργεί στους πιλότους.

Περισσότεροι από 6.000 κάτοικοι στην περιοχή, υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους από το φόβο και νέων εκρήξεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες ανησυχούν επειδή οι βροχές που πέφτουν στην περιοχή και θα συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες, αναμειγνυόμενες με την τέφρα, να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις από την λάσπη που θα δημιουργηθεί.

Η ηφαιστειακή τέφρα που σκόρπισε το Calbuco υπολογίζεται σε 210 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, έχοντας διασκορπιστεί δημιουργώντας μια πυκνή στρώση από «ταλκ», στο έδαφος σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων.

Στη Χιλή, υπάρχουν περισσότερα από 90 ενε ενεργεία ηφαίστεια. Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, το ηφαίστειο Villarrica μόλις 200 χιλιόμετρα από το Calbuco, είχε εκραγεί σκορπώντας λάβα και τέφρα.

Πηγή: BBC
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης