Ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ προσπαθεί να εντοπίσει επικοινωνίες του Ρότζερ Στόουν με το WikiLeaks. 

Ο Μάλερ ενδιαφέρεται να μάθει για το αν ο Στόουν γνώριζε εκ των προτέρων τα σχέδια του WikiLeaks για τη δημοσιοποίηση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που είχαν υποκλαπεί από τους Δημοκρατικούς στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα το 2016, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “The Washington Post”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Στόουν είναι ένας από τους παλαιότερους πολιτικούς συμμάχους και συμβούλους του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ομάδα έρευνας του Μάλερ εξετάζει ισχυρισμούς που είχε κάνει ο Ρότζερ Στόουν τόσο σε δημόσιο, όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο το 2016, που άφηναν να εννοηθεί ότι ο ίδιος μπορούσε να επικοινωνήσει με τον Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή του WikiLeaks.

Ο Στόουν ισχυρίστηκε το 2016 ότι είχε επικοινωνήσει με τον Ασάνζ μέσω ενός “μυστικού διαύλου επικοινωνίας” ή μέσω ενός “μεσάζοντα” ή μέσω ενός “κοινού γνωστού.”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος έχει δηλώσει από τότε, ότι οι δηλώσεις του αυτές ήταν υπερβολικές και ότι τις έκανε χαριτολογώντας. Παράλληλα, έχει ισχυριστεί ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν.

Τόσο ο Στόουν, όσο και το WikiLeaks αρνούνται ότι είχαν οποιαδήποτε επικοινωνία στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016. Τότε, το WikiLeaks είχε προχωρήσει στη δημοσιοποίηση ηλεκτρονικών μηνυμάτων που είχαν υποκλαπεί από την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και από τον πρόεδρο της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ποντέστα.

Ο ομάδα έρευνας του Μάλερ ερευνά τις επικοινωνίες του Στόουν με στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ σχετικά με τα WikiLeaks, όπως αναφέρει η Post, επικαλούμενη πηγές που έχουν λάβει γνώση για την πορεία των ερευνών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μία διάσταση της έρευνας του Μάλερ επικεντρώνεται στο αν ο Στόουν είπε ψέματα στο Κογκρέσο, για τις επικοινωνίες του με τον ιστότοπο WikiLeaks.

Η ομάδα έρευνας του Μάλερ ζητεί από τον πρώην πρόεδρο της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, να δώσει πληροφορίες σχετικές με τον Στόουν που είναι φίλος του και πρώην επιχειρηματικός συνεργάτης του, όπως ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα το ABC News, επικαλούμενο πολλές πηγές που έχουν λάβει γνώση των εξελίξεων.

Ο Μάναφορτ είναι ο τελευταίος από τους πρώην συνεργάτες του προέδρου Τραμπ που υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την ομάδα του ειδικού ανακριτή, σε μια προσπάθεια που κάνει ώστε να μειώσει την ποινή που θα του επιβληθεί.

Ο Στόουν ήταν πολιτικός σύμβουλος του προέδρου Τραμπ, ενώ μία φορά συνεργάστηκε επιχειρηματικά με τον Μάναφορτ σε μία εταιρία προώθησης συμφερόντων.

Ο Μάναφορτ κι ο Στόουν βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας του Μάλερ το πρόσφατο χρονικό διάστημα.

Περισσότεροι από δέκα άνθρωποι από το περιβάλλον του Στόουν έχουν κληθεί από την ομάδα του Μάλερ για να καταθέσουν, ενώ αρκετοί από αυτούς, έχουν παρουσιαστεί ενώπιον μιας ομοσπονδιακής ομάδας ενόρκων (grand jury).

Το ενδιαφέρον του Μάλερ για τον Στόουν δείχνει να είναι επικεντρωμένο στο αν ο Στόουν και οι συνεργάτες του είχαν επικοινωνίες με τον Τζούλιαν Ασάνζ ή τα WikiLeaks σχετικά με την δημοσιοποίηση των επιβλαβών ηλεκτρονικών μηνυμάτων που είχαν υποκλαπεί από την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον, από στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Οι Ρώσοι πράκτορες φέρονται να παρουσιάστηκαν ως ο χάκερ με το ψευδώνυμο “Guccifer 2.0” που υποτίθεται ότι έκανε την υποκλοπή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων από τους Δημοκρατικούς.

Μερικές από τις δημόσιες δηλώσεις του Στόουν από την περίοδο εκείνη, αφήνουν να εννοηθεί ότι γνώριζε εκ των προτέρων ότι τα WikiLeaks προετοιμάζονταν για τη δημοσιοποίηση πληροφοριών που ήταν καταστροφικές, για την προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον.

Το γραφείο του Μάλερ δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού των εξελίξεων.

Εκπρόσωπος του Μάναφορτ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Όταν ο Στόουν ερωτήθηκε σχετικά με τις ερωτήσεις που θα κληθεί να απαντήσει ο Μάναφορτ από την ομάδα έρευνας του Μάλερ, απάντησε στο ABC News ότι “δεν θα αποτελέσει έκπληξη” ότι ο Στόουν θα δεχτεί ερωτήσεις για τη σχέση του με τον ίδιο, καθώς οι δύο τους, είναι φίλοι από παιδιά.

“Έχω την πεποίθηση ότι ο κ. Μάναφορτ γνωρίζει ότι δεν διέπραξα κάποιο λάθος στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 ή σε άλλη χρονική περίοδο κι έτσι δεν γνωρίζω να υπάρχουν κάποια λάθη”, είπε ο Στόουν. “Αναφορές για το αντίθετο από ορισμένους στα ΜΜΕ είναι ψευδείς και δυσφημιστικές”, συμπλήρωσε.

Η σχέση μεταξύ του Μάναφορτ και του Στόουν πηγαίνει όντως πίσω στον χρόνο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, οι δύο τους συναντήθηκαν ως νεαρά μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, λαμβάνοντας μέρος σε πολιτικές εκστρατείες. Το 1977, όταν ο Στόουν ήταν 27 ετών είχε εκλεγεί πρόεδρος της νεολαίας των Ρεπουμπλικάνων. Ο Πολ Μάναφορτ ήταν υπεύθυνος της προεκλογικής του εκστρατείας.

Οι δύο άντρες είχαν προβληματικές θητείες στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

Ο Στόουν φέρεται να ανήκε σε αυτούς που έπεισαν τον Τραμπ να κατέβει στον πολιτικό στίβο, ενώ ο ίδιος ήταν σύμβουλος στην προεκλογική του εκστρατεία, μέχρι την αποχώρησή του το 2015.

Ο Μάναφορτ ήταν πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, μέχρι την ξαφνική παραίτησή του, λίγους μήνες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2016.

Ο Στόουν από την μεριά του, φέρεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες ώστε να εξελιχθεί σε έναν από τους επόμενους στόχους της έρευνας που διεξάγει ο Μάλερ.

“Αυτό δεν είναι εκτός της σφαίρας των πιθανοτήτων”, είχε δηλώσει ο Στόουν στο ABC News αναφερόμενος στην πιθανότητα “ο Μάλερ να στραφεί επιθετικά εναντίον του”.

Ο Μάναφορτ παραδέχτηκε πρόσφατα σε δικαστήριο της Ουάσινγκτον την ενοχή του για δύο κατηγορίες που σχετίζονται με την διάπραξη συνωμοσίας, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη συνεργασία του με την ομάδα έρευνας του Μάλερ, αλλά και τη δέσμευση που ανέλαβε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση του τεθεί σχετικά με την υπόθεση.

Ο ίδιος αναμένει την ανακοίνωση της ποινής του για 18 κατηγορίες διάπραξης οικονομικών εγκλημάτων, από τη δίκη που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι στη Βιρτζίνια. Η ανακοίνωση της ποινής του, όπως κι αυτής του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν, αναμένεται τον Δεκέμβριο και μετά τη διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο στις 6 Νοεμβρίου.

Ο Μάλερ διορίστηκε για τη διεξαγωγή της έρευνας του FBI στην υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, τον Μάιο του 2017, αμέσως μετά την αποπομπή του Τζέιμς Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ.

Τον διορισμό του Μάλερ υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, ο οποίος κι εποπτεύει ουσιαστικά την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υπόθεση της Ρωσίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς αυτοεξαιρέθηκε από την εποπτεία της έρευνας προκαλώντας την οργή του προέδρου Τραμπ, που δεν έχει σταματήσει να του ασκεί κριτική για τον ρόλο του στην ηγεσία του υπουργείου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο απόλυσής του.

Ο Μάλερ πέρα από τα ανακριτικά του καθήκοντα, έχει και εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγορών, με τη σύμφωνη γνώμη ενός σώματος ενόρκων (grand jury).

Ο ειδικός ανακριτής διερευνά από την αρχή, το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή συνεργάτες του, με το ανακριτικό και εισαγγελικό ενδιαφέρον να εντοπίζεται στη διερεύνηση της αιτίας αποπομπής του Κόμεϊ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν στραφεί κατά του Ρόζενσταϊν, τον οποίο και θεωρούν υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις στην αποστολή εγγράφων και πληροφοριών που έχει ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης η αρμόδια Επιτροπή Δικαιοσύνης στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Ρόζενσταϊν κινδύνευσε πρόσφατα να αποπεμφθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά τελικά βρήκε έδαφος συνεργασίας με τον πρόεδρο Τραμπ και παραμένει στην θέση του, ενώ αναμένεται να καταθέσει στο Κογκρέσο εντός της εβδομάδας.

Πηγή: ABC News / “Politico” / CNN

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης