Ο επικεφαλής εισαγγελέας του Ισημερινού ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία για την υπόθεση διαφθοράς στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο αντιπρόεδρος Χόρχε Γκλας, ο οποίος απαλλάχθηκε από όλες τις εξουσίες του με προεδρικό διάταγμα νωρίτερα αυτόν τον μήνα, χωρίς πάντως να αποπεμφθεί από τον Λενίν Μορένο.

Ο Γκλας κατηγορήθηκε από τον Μορένο νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι δεν επιδεικνύει ομαδικό πνεύμα, όταν ο αντιπρόεδρος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δίνει στη δημοσιότητα ανακριβή στοιχεία για την οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εισαγγελέας Κάρλος Μπάκα δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η υπηρεσία του έχει στοιχεία για «σύσταση και συμμορία» σε βάρος του Γκλας, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης που συνδέεται με το σκάνδαλο διαφθοράς με επίκεντρο τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Odebrecht που σαρώνει τη Λατινική Αμερική.

«Θα ζητήσουμε να οριστεί ημερομηνία ακρόασης στο δικαστήριο σε βάρος του Χόρχε Γκλας, του αντιπροέδρου» ανέφερε ο Μπάκα. Πριν πάντως οριστεί κάτι τέτοιο, πρέπει τουλάχιστον 92 από τα συνολικά 137 μέλη του Κογκρέσου του Ισημερινού να εγκρίνουν την έναρξη έρευνας σε βάρος ενός εν ενεργεία αντιπροέδρου.

Ο Γκλας αρνείται ότι έχει κάνει οτιδήποτε παράνομο. «Ουδέποτε επέτρεψα τη διαφθορά ή έγινα μέρος της» δήλωσε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Μπάκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένοι αναλυτές συνδέουν την έρευνα σε βάρος του Γκλας, στενού συμμάχου του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα, με μια προσπάθεια του Μορένο να αποστασιοποιηθεί από τον προκάτοχό του και να κάνει πολιτική στροφή προς το κέντρο.

Η Οντεμπρέχτ βρίσκεται στην καρδιά ενός τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς και έχει ήδη καταβάλει 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο εξωδικαστικών συμβιβασμών στις ΗΠΑ, στη Βραζιλία και στην Ελβετία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης