Είναι γνωστό πως, τόσο στις προεκλογικές καμπάνιες όσο και στις ομιλίες μετά το τέλος των εκλογών, η επικοινωνιολογία και η γλώσσα του σώματος παίζουν μεγάλο ρόλο στο εάν και κατά πόσο ένας υποψήφιος ή ένας νικητής γίνει αρεστός στον λαό.

Οι Αμερικανοί φαίνεται πως το γνωρίζουν καλά αυτό και ποντάρουν σε μεγάλο βαθμό στην εικόνα ενός πολιτικού, πόσω μάλλον σε περίοδο εκλογών, με τους υποψηφίους να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό προκειμένου να πείσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η είσοδος του Ντόναλντ Τραμπ και της οικογένειάς του μετά την ανακοίνωση της νίκης του παρέπεμπε -το λιγότερο- σε ριάλιτι σόου ή ακόμη και σε ταινία, όπως άλλωστε έκαναν και οι αντίστοιχοι νικητές προηγούμενων προεδρικών εκλογών.

Η είσοδος στον χώρο των ανακοινώσεων τα έλεγε όλα: πρώτος εισήλθε χαμογελαστός και ευδιάθετος ο ίδιος ο Τραμπ. Με σταθερό βήμα και με περίσσεια… σοβαρότητα που αρμόζει στον επικεφαλής μιας υπερδύναμης, ο Τραμπ έκανε μία «χολιγουντιανή» εμφάνιση προκειμένου να παραχωρήσει τις πρώτες δηλώσεις του ως ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πίσω του ακολούθησε η σύζυγός του, Μελάνια, εντυπωσιακή και καλοντυμένη με ένα όμορφο, ανοιχτόχρωμο ρούχο. Είναι τοις πάσι γνωστό πως τα ανοιχτά χρώματα, και δη το λευκό, συμβολίζουν την αγνότητα (με μία μικρή «δόση» σέξι), την αποφασιστικότητα, την ελπίδα και τη δύναμη, προσδίδοντας παράλληλα μια νότα εμπιστοσύνης. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το λευκό παραπέμπει στη γυναικεία ανεξαρτησία: στις αρχές της δεκαετίας του 1900, οι σουφραζέτες συχνά φορούσαν λευκά στους αγώνες για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών, συμμετοχής στα κοινά και ίσης μεταχείρισης με τους άνδρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την… παρέλαση συμπλήρωναν τα τέκνα του Τραμπ, με τα κορίτσια να φορούν μπλε, μίντι φορέματα (σ.σ.: το μπλε συμβολίζει την ηρεμία, τη γλυκύτητα και την καθαρή ψυχή) και τα αγόρια κοστούμια και να περπατούν αργά και σταθερά, συγχαίροντας αμέσως μετά τον πατέρα τους.

Ο βηματισμός, τα χαμόγελα, οι εναγκαλισμοί και όλες οι κινήσεις της οικογένειας Τραμπ εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ολόκληρης «επιστήμης» που, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να αναδείξει ή ακόμη και να ρίξει κυβερνήσεις…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης