Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ETA άρχισε την ψηφοφορία για τη διάλυσή της, αναφέρει σήμερα η βασκική εφημερίδα «Gara», δημοσιεύοντας αποσπάσματα μιας επιστολής της ηγεσίας της οργάνωσης που τάσσεται υπέρ αυτής της επιλογής.

«Έγκειται σε εμάς να βάλουμε τέλος στην εποχή της ένοπλης σύγκρουσης και στις καταστάσεις που σχετίζονται μ’ αυτή και να προσφέρουμε όλες τις δυνάμεις μας για την προώθηση της πολιτικής διαδικασίας» γράφει η ηγεσία της παράνομης οργάνωσης σ’ ένα κείμενο προς τα μέλη της, σύμφωνα με την «Gara».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ETA είχε αρχίσει το 2017 εσωτερική συζήτηση σχετικά με αυτήν την επιλογή και είχε φθάσει στο στάδιο της ψηφοφορίας, αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Σύμφωνα με την «Gara», που συχνά δημοσιεύει πρώτη τις ανακοινώσεις της οργάνωσης, «η λύση αναμένεται πριν από το καλοκαίρι», μια ημερομηνία που είχε επίσης αναφερθεί από πηγή προσκείμενη στη διαδικασία του αφοπλισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη διάλυση της παράνομης οργάνωσης μπορεί να επωφεληθεί η βασκική αυτονομιστική Αριστερά, καθώς απαλλάσσεται από τη βαριά κληρονομιά των χρόνων της βίας, ένα έτος πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2019 στην Ισπανία και τις ευρωεκλογές.

«Η πιο επωφελής κατάσταση για εμάς καθώς και για τον λαό και τους Βάσκους εργαζομένους δεν είναι άλλη παρά να αφήσουμε οριστικά πίσω μας το προηγούμενο στάδιο» γράφει ακόμη η ETA, σύμφωνα με την «Gara».

Τον Απρίλιο 2017, η ETA είχε ανακοινώσει τον πλήρη αφοπλισμό της και είχε κάνει λόγο για λήψη αποφάσεων «απ’ όλα τα μέλη της για τον τρόπο που θα προχωρήσουμε».

Η Euskadi Ta Askatasuna (Βασκική πατρίδα και Ελευθερία) διεξήγε από το 1969 μια εκστρατεία επιθέσεων που στοίχισε τη ζωή σε 829 ανθρώπους, σύμφωνα με επίσημους απολογισμούς.

Η οργάνωση, η οποία δραστηριοποιούνταν στην Ισπανία και τη Γαλλία, παραιτήθηκε το 2011 από τον ένοπλο αγώνα για την ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων και της Ναβάρα.

Όμως, για καιρό αρνούνταν να καταθέσει τα όπλα και να διαλυθεί, όπως απαιτούσαν η Μαδρίτη και το Παρίσι, ζητώντας ως αντάλλαγμα αμνηστίες και μια διαπραγμάτευση για τα φυλακισμένα μέλη της, που αυτήν τη στιγμή είναι λίγο περισσότερα από 300.

Το 2017 παραιτήθηκε από αυτήν τη διαπραγμάτευση και αποφάσισε να αφοπλιστεί μονομερώς, διαβιβάζοντας στις 8 Απριλίου στη γαλλική Δικαιοσύνη τις συντεταγμένες όπου βρίσκονταν οι κρύπτες όπλων της.

Χωρίς να της ζητήσει επισήμως να διαλυθεί, ο Αρνάλντο Οτέγκι, πρώην μέλος της ETA και επικεφαλής του κινήματος Sortu που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, είχε ζητήσει να διεξαχθεί «συζήτηση» πάνω στο σημείο αυτό, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πιστεύω πως η ETA οφείλει να αρχίσει μια συζήτηση μεταξύ των μελών για το μέλλον της. Όμως δεν θα απευθύνω δημόσια έκκληση» είχε δηλώσει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης