Ισπανία-Καταλονία: Δικαστικό θέμα η κράτηση των δύο Καταλανών

Ισπανία-Καταλονία: Δικαστικό θέμα η κράτηση των δύο Καταλανών
Η σύλληψη και κράτηση των Καταλανών ακτιβιστών, η πρώτη για στελέχη του αυτονομιστικού κινήματος της Καταλονίας μετά τη διενέργεια του απαγορευμένου δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου με το ερώτημα της ανεξαρτησίας, αποτελεί δικαστικό και όχι πολιτικό θέμα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας.

Τη Δευτέρα το δικαστήριο έδωσε εντολή για την κράτηση των επικεφαλής των οργανώσεων Assemblea Nacional Catalana (ANC) και Omnium Cultural στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται εναντίον τους, για στάση.

«Δεν πρόκειται για πολιτικούς κρατούμενους, διότι η απόφαση για την κράτησή τους αφορά στη διάπραξη εγκλήματος» εξήγησε ο Ραφαέλ Καταλά, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Μαδρίτη.

Σε βάρος των Σάντσες και Κουσάρτ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για στάση από ισπανικό δικαστήριο, αρμόδιο για υποθέσεις εθνικής ασφάλειας. Αμφότεροι οδηγήθηκαν στη φυλακή του Σότο δελ Ρεάλ τη Δευτέρα το βράδυ.

Η είδηση προκάλεσε αγανάκτηση στην Καταλονία, με πολλούς πολίτες να χτυπούν κατσαρόλες σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι εκκλήσεις στους πολίτες να κινητοποιηθούν πολλαπλασιάστηκαν στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Διαδηλώσεις οργανώνονται την Τρίτη σε όλη την Καταλονία και αλλού, όπως στη Βαλένθια.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017, 11:55