Ισπανίδα, συριακής καταγωγής, καταγγέλλει με μηνυτήρια αναφορά συριακές δυνάμεις ασφαλείας καθώς και υπηρεσίες ασφαλείας με κατηγορίες περί κρατικής τρομοκρατίας και αναγκαστικού εκτοπισμού πληθυσμού.

Η καταγγέλλουσα αναφέρει ότι ο αδερφός της εξαφανίστηκε έπειτα από την σύλληψη του και έπειτα βασανίστηκε και εκτελέστηκε το 2013 στο κέντρο της Δαμασκού, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των συριακών δυνάμεων ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση που θα εξεταστεί από ένα ξένο δικαστήριο εναντίον των συριακών δυνάμεων ασφαλείας, τόνισε ο Τόμπι Κάντμαν, από τους ιδρυτές της νομικής εταιρείας Γκερνίκα 37 που εκπροσωπεί την γυναίκα.

Αν και θα υπάρξουν σημαντικά εμπόδια να βρεθούν οι κατονομαζόμενοι κατηγορούμενοι ενώπιον του ισπανικού δικαστηρίου, ο Κάντμαν σημείωσε πως εξακολουθεί να υπάρχει μια ικανοποιητική πιθανότητα να δικαστούν.

Η γυναίκα αναγνώρισε την σορό του αδερφού της μέσα από ένα αρχείο τουλάχιστον 50.000 εικόνων που ελήφθησαν και μεταφέρθηκαν παράνομα εκτός χώρας από έναν Σύρο ιατροδικαστή, που αυτομόλησε και δραπέτευσε από την Συρία, σύμφωνα με την νομική εταιρεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δικαστής του ισπανικού Ανώτατου Δικαστηρίου Έλοϊ Βελάσκο ζήτησε από τις συριακές αρχές να ειδοποιήσουν τα οχτώ μέλη των μυστικών υπηρεσιών και των δυνάμεων ασφαλείας που κατονομάζονται στην μηνυτήρια αναφορά ότι πρέπει να ορίσουν νομικούς εκπροσώπους τους στην Ισπανία πριν από μια πιθανή εκδίκαση της υπόθεσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του δικαστηρίου.

Με βάση την ισπανική νομοθεσία, ο τακτικός ανακριτής ερευνά τις κατηγορίες που αναφέρονται πριν την παραπομπή της υπόθεσης σε δίκη.

Η γυναίκα που κατέθεσε τη μήνυση και ο ιατροδικαστής εκκλήθησαν να εμφανιστούν ενώπιον του δικαστηρίου στις 10 Απριλίου κατά την ανακριτική διαδικασία. Τρεις άλλοι μάρτυρες θα καταθέσουν στο δικαστήριο στις 9 Μαΐου.

Στις 14 Μαρτίου ο Ζέιντ Ραάντ αλ Χουσέιν, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε την απελευθέρωση δεκάδων χιλιάδων κρατουμένων στην Συρία και να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη οι δράστες βασανιστηρίων και εκτελέσεων, ως μέρος της θεμελίωσης μιας βιώσιμης συμφωνίας για τον τερματισμό του συριακού εμφυλίου πολέμου.

Η συριακή κυβέρνηση και ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ επανειλημμένως έχουν αρνηθεί την οποιαδήποτε διάπραξη βασανιστηρίων και εξωδικαστικών εκτελέσεων και έχουν αντικρούσει τις κατηγορίες του ιατροδικαστή που μετέφερε εκτός της χώρας τις εικόνες, χαρακτηρίζοντάς τις προϊόν χάλκευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης