Στέλεχος του Συνδικάτου Παλαιστίνιων Δημοσιογράφων, ο Όμαρ Νάζαλ, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αφέθηκε ελεύθερος από την ισραηλινή στρατιωτική δικαιοσύνη έπειτα από δέκα μήνες κράτηση, χωρίς να ενημερωθεί ποτέ για τις κατηγορίες εναντίον του.

Έπειτα από 10 μήνες στη φυλακή και 13 ακροάσεις ενώπιον ισραηλινού στρατοδικείου, το μόνο που έχει αρμοδιότητα στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, ο Νάζαλ, 54 ετών, δεν έλαβε παρά «ένα γενικό κατηγορητήριο: κίνδυνος για την ασφάλεια της περιοχής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όταν ο δικηγόρος μου ζήτησε λεπτομέρειες, αντιμετώπισε την άρνηση των στρατιωτικών δικαστών και εισαγγελέων», κατήγγειλε ο ίδιος.

Ο Νάζαλ συνελήφθη στις 23 Απριλίου στα σύνορα της Δυτικής Όχθης με την Ιορδανία, απ’ όπου θα αναχωρούσε για ένα συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων στη Βοσνία.

Στη συνέχεια τέθηκε σε διοικητική κράτηση, ένα εξωδικαστικό καθεστώς που επιτρέπει στο Ισραήλ να κρατά υπόπτους για περιόδους που ανανεώνονται επ’ αόριστον και χωρίς να τους ενημερώνει για τις κατηγορίες εναντίον τους ή να δίνει στοιχεία της υπόθεσής τους στον δικηγόρο τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε από την πλευρά του ότι Νάζαλ κρατήθηκε «εξαιτίας της συμμετοχής του σε μια τρομοκρατική οργάνωση», το αριστερό κόμμα Λαϊκό Μέτωπο Απελευθέρωσης και «όχι εξαιτίας των δραστηριοτήτων του ως δημοσιογράφος».

Ο ΟΗΕ καλεί τακτικά «να δικαστούν ή να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι» οι κρατούμενοι που έχουν τεθεί υπό διοικητική κράτηση στο Ισραήλ, οι οποίοι αυτή τη στιγμή φτάνουν τους 530, σύμφωνα με την Ένωση Παλαιστίνιων Κρατούμενων.

Σύμφωνα με το Συνδικάτο Παλαιστίνιων Δημοσιογράφων, περίπου 20 δημοσιογράφοι ή φοιτητές δημοσιογραφίας κρατούνται στο Ισραήλ, ένας εξ αυτών εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια.

Ένας κρατούμενος δημοσιογράφος, ο Μοχάμεντ αλ Κικ, βρίσκεται σε απεργία πείνας εδώ και 16 ημέρες και πλέον η ζωή του είναι σε κίνδυνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης