Ο ισραηλινός στρατός αποφάσισε να μειώσει κατά το ένα τρίτο την ποινή ενός στρατιώτη, ο οποίος είχε καταδικαστεί αρχικά σε φυλάκιση 18 μηνών επειδή σκότωσε πυροβολώντας εξ επαφής έναν Παλαιστίνιο, που είχε τραυματιστεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και η δίκη του οποίου είχε προκαλέσει έξαψη των παθών στη χώρα του, ανέφερε τη Δευτέρα.

Ο Ελόρ Αζάρια αναμένεται να βγει από τη φυλακή στις 10 Μαΐου, ανέφερε ο στρατός. Φυλακίστηκε στις 9 Αυγούστου 2017, αφού προηγουμένως είχε τεθεί υπό περιορισμό στη βάση του. Συνολικά θα έχει περάσει εννέα μήνες στη φυλακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέλος μιας παραϊατρικής μονάδας, είχε κινηματογραφηθεί από φιλοπαλαιστίνιο ακτιβιστή στις 24 Μαρτίου 2016 να πυροβολεί στο κεφάλι τον Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σαρίφ στη Χεβρώνα.

Ο Παλαιστίνιος είχε επιτεθεί σε στρατιώτες με μαχαίρι. Είχε τραυματισθεί από σφαίρες από τους στρατιώτες και κειτόταν στο έδαφος μην μπορώντας προφανώς να βλάψει, όταν τον πυροβόλησε ο Ελόρ Αζάρια. Το βίντεο είχε διανεμηθεί ευρύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο τέλος μιας δίκης στην οποία είχε δοθεί μεγάλη δημοσιότητα, ο Ελόρ Αζάρια κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως από ισραηλινό στρατιωτικό δικαστήριο και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών στις 30 Ιουλίου 2017. Τον Σεπτέμβριο, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού μείωσε την ποινή του κατά τέσσερις μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ένα πλαίσιο συνεχιζόμενης κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών και επίμονων βιαιοτήτων, η υπόθεση Αζάρια είχε αναδείξει τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στους Ισραηλινούς που τάσσονται υπέρ του σεβασμού των ηθικών αξιών από τον ισραηλινό στρατό και εκείνους που παρέχουν απόλυτη υποστήριξη στους στρατιώτες που αντιμετωπίζουν παλαιστινιακές επιθέσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης