Το παιχνίδι ενός 7χρονου Ισραηλινού με βότσαλα και χώματα, αποδείχτηκε τυχερό. Ο μικρός ανακάλυψε τυχαία ένα αγαλματίδιο ηλικίας 3.400 ετών κοντά στην κοιλάδα του Ιορδάνη, σύμφωνα με την η αρχαιολογική υπηρεσία του Ισραήλ.

Ο Όρι Γκρίνχουτ και οι συνομήλικοι φίλοι του, συνοδευόμενοι από έναν ενήλικο, είχαν πάει εκδρομή και προσπαθούσαν να σκαρφαλώσουν σε έναν λοφίσκο όταν ο μικρός έπιασε κάτι που νόμιζε ότι ήταν πέτρα αλλά έμοιαζε με ανθρώπινη φιγούρα. Τότε, καθάρισε τα χώματα από την «πέτρα» και ανακάλυψε ένα πήλινο ειδώλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εύρημά ήταν ένα ειδώλιο που εικονίζει μια γυμνή γυναίκα, πιθανόν με πλεγμένα τα μαλλιά, με έντονες καμπύλες και με τα χέρια να ακουμπούν στους γοφούς, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η αρχαιολογική υπηρεσία.

«Πρόκειται για χαρακτηριστικό αγαλματίδιο του πολιτισμού των Χαναναίων κατά των 15ο-13ο αιώνα πριν από την εποχή μας», τόνισε ο καθηγητής του Εβραϊκού Πανεπιστημίου Αμιχάι Μάζαρ. Σύμφωνα με επιστήμονες, τα ειδώλια αυτά αναπαριστούν πραγματικές γυναίκες που έζησαν εκείνη την εποχή, ωστόσο, άλλοι θεωρούν ότι είναι απεικόνιση της θεάς Αστάρτης.

Το ειδώλιο ανήκε αναμφίβολα σε κάποιον κάτοικο της πόλης Ρεχόβ που τότε ήταν υπό τη διακυβέρνηση των φαραώ της Αιγύπτου, σύμφωνα με τον Μάζαρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Χαναναίοι ήταν ένας λαός που κατοικούσε στην περιοχή που αντιστοιχεί περίπου στο σημερινό Ισραήλ, τη δυτική Ιορδανία, τη Συρία και τον νότιο Λίβανο.

Ο μικρός Όρι πήρε το αγαλματίδιο στο σπίτι του και το έδειξε με υπερηφάνεια στους γονείς του, οι οποίοι όμως του εξήγησαν ότι έπρεπε να το παραδώσουν στις αρχές. Ο πιτσιρικάς, έλαβε από τους αρχαιολόγους ένα «πιστοποιητικό του καλού πολίτη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης