Η Ιταλία αναζητά επειγόντως νέα κονδύλια για την φιλοξενία των προσφύγων, δεδομένου ότι οι χρηματοδοτήσεις που ενεργοποιήθηκαν μέχρι αυτή την στιγμή, δεν επαρκούν.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Τύπος, πρέπει να εξευρεθούν άμεσα εξακόσια εκατομμύρια ευρώ για να μπορέσει, το σύστημα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων να συνεχίσει να λειτουργεί με ικανοποιητικό τρόπο. Κάθε μήνα, το ποσό που δαπανάται αγγίζει τα εκατό εκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τελευταίες πληρωμές των συνεταιρισμών, μη κυβερνητικών οργανισμών και ιδιωτικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, έγιναν τον περασμένο Απρίλιο.

Οι δήμοι και οι περιφέρειες, στην φάση αυτή, δεν έχουν λάβει νέες χρηματοδοτήσεις από την κεντρική κυβέρνηση της Ρώμης, ώστε να συνεχίσουν να καταβάλουν ό,τι έχει συμφωνηθεί, στις δομές και στους εργαζόμενους που καλύπτουν τις πάγιες αυτές ανάγκες.

Επισήμως, ως τελευταία ημερομηνία για την πληρωμή τους, πολλοί συνεταιρισμοί και μη κυβερνητικοί οργανισμοί έχουν θέσει τις 30 Σεπτεμβρίου, αν και είναι πιθανό να συμφωνηθεί μια ακόμη παράταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λογικά, μπορεί να προσβλέψει κανείς ότι θα βρεθεί, ίσως, κάποια «μέση λύση», έστω και με καταβολή μέρους των οφειλών από το ιταλικό δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση της χώρας. Το καθοριστικό «πράσινο φώς», πάντως, θα πρέπει να δοθεί από τον Ιταλό υπουργό Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.

Τις ημέρες αυτές οριστικοποιείται ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017 και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο έχει ζητήσει να ενταχθεί σε αυτό ένα κονδύλι ύψους περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την κάλυψη των εξόδων που προκύπτουν από την φιλοξενία των «απελπισμένων της θάλασσας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι σκέφτεται να αναθέσει την γενικότερη διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού ζητήματος σε έκτακτο «επίτροπο», όπως συνέβη και με την ανοικοδόμηση των περιοχών της κεντρικής Ιταλίας που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό της 24ης Αυγούστου.

Το όνομα στο οποίο γίνεται αναφορά με μεγαλύτερη έμφαση, για το προσφυγικό, είναι εκείνο του Πιέρο Φασσίνο, πρώην δημάρχου του Τορίνο και πρώην προέδρου της Ένωσης Ιταλικών Δήμων.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στην Ιταλία από την αρχή του 2016 είναι 131.974 , ενώ έχουν υποβληθεί 78.000 αιτήσεις για παροχή ασύλου.

Κατά μέσο όρο, για να μπορέσει να τους δοθεί μια οριστική απάντηση, χρειάζονται έξι μήνες, ενώ σε περίπτωση πολυμελών οικογενειών, ο απαιτούμενος χρόνος αυξάνεται.

Για την φιλοξενία τους, όμως, έχει προθυμοποιηθεί μόνον το 10% των δήμων της χώρας, και για τον λόγο αυτό, ο δήμαρχος του Μιλάνου Μπέπε Σάλα ζήτησε πρόσφατα από τον Ιταλό κεντροαριστερό πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο μια πιο δίκαιη κατανομή τους.

Ο Ρέντσι απάντησε θετικά, αφήνοντας να εννοηθεί, όμως, ότι θα χρειασθεί αρκετός χρόνος μέχρι να βρεθούν νέες, οριστικές λύσεις και ότι η όλη προσπάθεια θα πρέπει να συνεχισθεί και κατά το επόμενο έτος.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τις δαπάνες για το προσφυγικό αλλά και την ανοικοδόμηση στην κεντρική Ιταλία, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης κατέστησε σαφές ότι το όλο ποσό (περίπου εννέα δισεκατομμύρια ευρώ) δεν θα πρέπει να υπολογισθεί στην σχέση ελλείμματος -AΕΠ της χώρας, από την στιγμή που πρόκειται για «έκτακτες περιστάσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης