Σε υψηλό 13 ετών έφθασε η ανεργία στην Ιταλία τον Ιούλιο, με το ποσοστό της να διαμορφώνεται στο 10,7%. Στον ιταλικό Νότο, το 48% των γυναικών, ηλικίας 15 έως 24 ετών, είναι χωρίς δουλειά, ενώ το ποσοστό ανεργίας των νέων σε εθνικό επίπεδο άγγιξε το 35,3%. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο, όπως τονίζουν σχολιαστές, είναι ότι αυξάνεται με ρυθμό τριπλάσιο σε σύγκριση με τον γενικότερο δείκτη ανεργίας της χώρας.

Παράλληλα, 2.455.000 Ιταλοί εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Σύμφωνα με το στατιστικό ινστιτούτο της χώρας, Istat, πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από το 1993.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός σημείωσε αισθητή άνοδο. Σε ετήσια βάση αγγίζει το 3,2%, ενώ οι τιμές των βασικών καταναλωτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 4,3%. Κύριο ρόλο στην άνοδο του τιμάριθμου παίζει η συνεχής ανοδική πορεία της τιμής των καυσίμων, που βαρύνεται κι από τους φόρους, οι οποίοι, όταν επιβάλλονται, συνεχίζουν να ισχύουν εσαεί.

Οι Ιταλοί οδηγοί, για παράδειγμα, όταν βάζουν βενζίνη, πληρώνουν ακόμα έναν ειδικό φόρο που είχε θεσπιστεί για την υποστήριξη της φασιστικής αποικιοκρατικής εκστρατείας στην Αφρική.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης