Η Ιταλία είναι έτοιμη να εξοπλίσει τις ιρακινές δυνάμεις οι οποίες μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) με σοβιετικής κατασκευής τουφέκια, ανακοίνωσε σήμερα η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι.

«Η Ιταλία μπορεί να προσφέρει μια ορισμένη ποσότητα ελαφρών όπλων για προσωπική και τοπική άμυνα καθώς και πυρομαχικά για αυτά», είπε η Πινότι στο κοινοβούλιο, την ημέρα που ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέο Ρέντσι έκανε μια σύντομη επίσκεψη στη Βαγδάτη και στην Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του αυτόνομου κουρδικού θύλακα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο προκαταρκτικός σχεδιασμός βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες», διευκρίνισε η Πινότι ενώπιον των επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής και της Γερουσίας που συγκλήθηκαν σήμερα για μια έκτακτη κοινή συνεδρίαση για το ζήτημα.

Τα όπλα θα προέλθουν από τα αποθέματα του τακτικού στρατού καθώς και από μια αποθηκευμένη ποσότητα περίπου 30.000 Καλάσνικοφ που είχαν κατασχεθεί από ιταλικά στρατεύματα σε ένα πλοίο που τα μετέφερε στην πρώην Γιουγκοσλαβία εν μέσω του εμφυλίου, τη δεκαετία του 1990, είπε η Πινότι.

Τα Καλάσνικοφ θεωρούνται τα πιο κατάλληλα όπλα για τους Κούρδους μαχητές, τους Πεσμεργκά, οι οποίοι έχουν οπλισμό στην πλειονότητά του σοβιετικής προέλευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης ο ιταλικός στρατός μπορεί να στείλει στους Ιρακινούς πολυβόλα και εκτοξευτήρες αντιαρματικών ρουκετών, ανέφερε η ίδια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης