Οι ηγέτες της Εκκλησίας στη νότια Ιταλία ζήτησαν με επιστολή τους προς τον Ιταλό πρόεδρο να γίνει εκκαθάριση των «λυμάτων που απορρίπτονται παρανόμως» στις περιοχές τους από ομάδες της μαφίας οι οποίες «ρυπαίνουν το έδαφος σε τέτοιο βαθμό που ολόκληρες περιοχές χαρακτηρίζονται “τρίγωνο του θανάτου”.

Η Καμόρα «αποθηκεύει» ή καίει τοξικά απόβλητα επί δεκαετίες στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στη Νάπολη και στην επαρχία της Καζέρτα. Δέκα εκατομμύρια τόνοι έχουν αποθηκευτεί εκεί τα τελευταία 22 χρόνια, σύμφωνα με την περιβαλλοντολογική οργάνωση «Legambiente», τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι στην περιοχή παρατηρούνται τα υψηλότερα ποσοστά συγγενών ανωμαλιών και θανάτων από καρκίνο, που συσχετίζονται με την έκθεση της περιοχής στα τοξικά απόβλητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η περιβαλλοντική καταστροφή … έχει μετατραπεί σε μια πραγματική ανθρωπιστική τραγωδία », επισημαίνουν σε ανοικτή επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο αρχιεπίσκοπος της Νάπολης και ομάδα τοπικών επισκόπων.

«Πάρα πολλοί πληρώνουν το τίμημα της αλαζονείας, της κατάχρησης, της αγένειας, της απληστίας και της ανοησίας των εγκληματιών», προστίθεται στην επιστολή.

Οι ιταλικές αρχές εκτιμούν πως τα απόβλητα προέρχονται κυρίως από τον βιομηχανικό βορρά, που συμμορίες της μαφίας έναντι χρηματικής αμοιβής τα αποθηκεύουν στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης