Με αναφορά στον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό ‘Αλντο Μόρο, που απήχθη πριν από τριάντα πέντε χρόνια από τις Ερυθρές ταξιαρχίες, ξεκίνησε την παρθενική ομιλία του ο νέος πρόεδρος της ιταλικής γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο.

«Ο ‘Αλντο Μόρο είχε κατανοήσει την ανάγκη και τις ελπίδες αναγέννησης και αναζωογόνησης της Ιταλίας», δήλωσε ο Γκράσο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην συνέχεια, ο νέος πρόεδρος της ιταλικής γερουσίας και μέχρι πρόσφατα Εθνικός Εισαγγελέας κατά της μαφίας, τόνισε ότι «επιζήτησε πάντα ελευθερία και δικαιοσύνη και θα συνεχίσει να το κάνει, τώρα, από τα έδρανα του κοινοβουλίου».

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της γερουσίας θέλησε να αναφερθεί σε «όλα τα θύματα της μαφίας έστω και αν δεν μπορεί να αναφέρει τα ονόματά τους διότι, δυστυχώς, είναι πάρα πολλά» και στην συνέχεια απαρίθμησε τις κύριες, επιβεβλημένες προτεραιότητες της πολιτικής δράσης για την Ιταλία: να δοθούν «απαντήσεις στους νέους, στους ανέργους, σε όσους βρίσκονται σε ταμείο ανεργίας. Απαντήσεις στους μετανάστες που ζητούν δικαιώματα και στους δημάρχους που υποφέρουν και προσπαθούν να εγγυηθούν τις αναγκαίες παροχές στους πολίτες τους. Αυτό χρειάζεται η χώρα μας», τόνισε ο Πιέτρο Γκράσο.

Αναφερόμενος, τέλος, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε ότι «πρέπει να εισακουσθούν οι ανάγκες των πολιτών διότι η Ευρώπη δεν είναι μόνον νόμισμα και οικονομία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ότι αφορά την εκλογή της Λάουρα Μπολντρίνι στην προεδρία της βουλής, σήμερα το μεσημέρι, και του Γκράσο στην Γερουσία, μπορεί να θεωρηθεί μια επιτυχής κίνηση της προοδευτικής συμμαχίας με την οποία οι δυο πρόεδροι εξελέγησαν στο κοινοβούλιο.

Μετά το πέρας μιας εβδομάδας κατά την οποία επιζητήθηκαν κοινά αποδεκτές λύσεις, ο κεντροαριστερός υποψήφιος πρωθυπουργός Πιερλουίτζι Μπερσάνι αποφάσισε, σήμερα το πρωί, να προωθήσει για τα ανώτατα αξιώματα του κοινοβουλίου υποψήφιους της συμμαχίας του.

Στην βουλή οι ψήφοι του «Δημοκρατικού Κόμματος», του «Αριστερά και Ελευθερία» και των σοσιαλιστών, ήταν αρκετές για την εκλογή της Μπολντρίνι.

Στην γερουσία, στις εκατόν είκοσι τρεις ψήφους της κεντροαριστεράς, προστέθηκαν και δεκατέσσερις ψήφοι των εκπροσώπων του κινήματος «Πέντε Αστέρων» το οποίο άφησε, τελικώς, στα μέλη του ελευθερία συνειδήσεως.

Αυτό αποτελεί και το κύριο στοιχείο καινοτομίας, μετά από δεκαπέντε ημέρες συνεχών αρνήσεων από μέρους του κινήματος του Γκρίλο, να στηρίξει οποιαδήποτε λύση που να προέρχεται από τα λεγόμενα «παραδοσιακά κόμματα».

Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι η μερική αυτή σύγκλιση μπορεί να βοηθήσει, αυτομάτως, και στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Οι σχετικές διαβουλεύσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Τετάρτη. Παραμένει πάντως αβέβαιο αν το αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας θα είναι να αποφευχθεί η άμεση επιστροφή στις κάλπες.

Από την σημερινή ψηφοφορία επιβεβαιώνεται εξάλλου η μέχρι τώρα απομόνωση της μπερλουσκονικής παράταξης, η οποία δεν κατάφερε να πετύχει την εκλογή του υποψηφίου της για την προεδρία της γερουσίας, Ρενάτο Σκιφάνι. Ο Καβαλιέρε, μάλιστα, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά των «Πέντε Αστέρων», συγκρίνοντάς το κίνημα αυτό με την Σαϊεντολογία.

Η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι, τέλος, αποφάσισε να επιλέξει την λευκή ψήφο, δείχνοντας ότι θέλει να διατηρήσει, κατά το δυνατόν, ίσες αποστάσεις από τις δυο μεγάλες παρατάξεις. Ο Ιταλός υπηρεσιακός πρωθυπουργός φέρεται να προσβλέπει στην συμμετοχή σε μια νέα «κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής».

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης