Η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα χρειασθεί ένα επιπλέον έτος –μέχρι το 2016– για να πετύχει τον ισοσκελισμό του ισοζυγίου τρέχουσων συναλλαγών της, μετέδωσαν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Η εκτίμηση αυτή περιέχεται σε επιστολή του Ιταλού υπουργού οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν η οποία εστάλη στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπο Οικονομίας Σιμ Κάλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην επιστολή επισυνάπτεται τόσο το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, όσο και το Κείμενο Οικονομικού Προγραμματισμού του ιταλικού δημοσίου για την προσεχή τριετία.

Η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει τα χρέη του ιταλικού δημοσίου προς τις επιχειρήσεις καταβάλλοντας σε ιδιωτικές εταιρίες άλλα 13 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ «κατά την περίοδο 2014-2017 θα εφαρμοσθεί πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που θα αντιστοιχεί στο 0,7% του ΑΕΠ ετησίως» και ότι «ο ισοσκελισμός του ισοζυγίου θα επιτευχθεί το 2016».

Σε απαντητική της επιστολή, η Κομισιόν τονίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την προσωρινή παρέκκλιση από τους στόχους που αφορούν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και της αναβολής των μεσοπρόθεσμων στόχων μέχρι το 2016». Προστίθεται ότι η Κομισιόν «θα αξιολογήσει την όλη πορεία προσαρμογής προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο», που δεν είναι άλλος από τον ισοσκελισμό του ισοζυγίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ένα πρώτο σχόλιό του, ο εκπρόσωπος της κεντροδεξιάς Φόρτσα Ιτάλια στην βουλή, Ρενάτο Μπρουνέτα, τονίζει πως «πρόκειται για επιστολή που είναι αποτέλεσμα σύγχυσης, μια επιστολή, η οποία, πιθανότατα, είναι και λανθασμένη. Για τον λόγο αυτό, ίσως, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και ο υπουργός οικονομικών Πάντοαν ντρέπονταν να την δημοσιοποιήσουν».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης