Σε δύσκολη φάση εισέρχεται η ιταλική Κεντροαριστερά, αφού σύμφωνα με δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να ξεπερνά το 25%, ενώ για την ώρα προβάδισμα έχει το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο (Κίνημα των 5 Αστέρων [Movimento 5 Stelle]), το οποίο συγκεντρώνει 27%.

Ο Ματέο Ρέντσι και η ιταλική Κεντροαριστερά κινδυνεύουν, όπως όλα δείχνουν, να χάσουν στις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου ΜαρτίουΕιδικότερα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο Ματέο Ρέντσι και η ιταλική Κεντροαριστερά κινδυνεύουν, όπως όλα δείχνουν, να χάσουν στις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου. Η πλειονότητα των γκάλοπ που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής δείχνει ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν υπερβαίνει το 25% στην πρόθεση ψήφου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις συμμαχίες. Οι ριζοσπάστες της Έμα Μπονίνο -που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για συμπόρευση- είναι πολύ πιθανό να μην μπορέσουν να συγκεντρώσουν τις αναγκαίες υπογραφές για να κατέβουν με δικό τους ψηφοδέλτιο στις εκλογές.

Οι μόνοι σύμμαχοι του Ρέντσι αυτήν τη στιγμή είναι το μικρό κόμμα των Πρασίνων και ένας μικρός επίσης κεντρώος σχηματισμός.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι πολύ πιθανό να παραμείνει πρωθυπουργός ο Πάολο Τζεντιλόνι για αρκετούς μήνες μετά τις εκλογές. Ίσως μέχρι τον Ιούνιο, αν αργήσει ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης ή αν καταστεί αναγκαίο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές λόγω αδυναμίας να εξασφαλισθεί μια σταθερή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Επαφές Μπερλουσκόνι-Σαλβίνι, διαλλακτικότητα από «Πέντε Αστέρια»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στην Κεντροδεξιά, oι δημοσκοπήσεις λένε ότι αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, θα μπορούσε να κατακτήσει στην ιταλική βουλή 315 έδρεςΌσον αφορά στην Κεντροδεξιά, oι δημοσκοπήσεις λένε ότι αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, θα μπορούσε να κατακτήσει στην ιταλική βουλή 315 έδρες. Πολύ κοντά, δηλαδή, στην απόλυτη πλειοψηφία (316 έδρες).

Θα πρέπει να διαπιστωθεί όμως αν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η Φόρτσα Ιτάλια θα μπορέσουν να τα βρουν τελικά με την ξενοφοβική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι. Ο πρώην «Καβαλιέρε» δεν θέλει να υπογράψει καμία γραπτή δέσμευση για μετεκλογική συνεργασία, όπως συνεχίζει να του ζητεί ο γραμματέας της Λέγκα.

Tα «Πέντε Αστέρια», τέλος, με πρόεδρο τον Μπέπε Γκρίλο παραμένουν πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνοντας ποσοστό που ανέρχεται στο 27%. Το 40% βέβαια -που είναι και το ποσοστό το οποίο θα τους εξασφάλιζε αυτοδυναμία- απέχει ακόμη πολύ. Αλλά τις τελευταίες ημέρες, ο υποψήφιος πρωθυπουργός των «Πέντε Αστέρων» και αντιπρόεδρος της βουλής Λουίτζι Ντι Μάιο επέμεινε ότι το κίνημά του θα συμφωνήσει τις προτεραιότητες του κυβερνητικού προγράμματος μαζί με τις πολιτικές δυνάμεις που θα θελήσουν να του προσφέρουν κοινοβουλευτική στήριξη. Μια διαλλακτικότητα που αποτελεί καινοτομία για αυτήν την πολιτική δύναμη.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης