«Τη ματαίωση όλων των προγραμματισμένων δρομολογίων με αεροσκάφη της αμερικανικής εταιρείας «Boeing», τύπου «787 Dreamliner», ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας των Η.Π.Α., στη σκιά των τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν σε αεροπλάνα τέτοιου τύπου στην Ιαπωνία, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της FAA, όλα τα αεροπλάνα «787» θα περάσουν από εξονυχιστικούς ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί ότι τα λειτουργικά τους συστήματα δεν παρουσιάζουν προβλήματα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν κανονικά για τις μετακινήσεις επιβατών χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των τελευταίων. Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται ότι όλες οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να αποδείξουν πως οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, στις οποίες εντοπίστηκε πρόσφατα δυσλειτουργία, είναι ασφαλής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η FAA θα εργαστεί στενά με την κατασκευάστρια εταιρεία και τους προμηθευτές της σ’ ένα επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα επιτρέψει στον αμερικανικό στόλο των “787” να πραγματοποιήσει εκ νέου πτήσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Το περιστατικό με τον ηλεκτρονικό συσσωρευτή στην Ιαπωνία ακολούθησε ένα παρόμοιο στο αεροδρόμιο της Βοστώνης στις 7 Ιανουαρίου 2013. Αυτές οι δυσλειτουργίες, αν δεν διορθωθούν, μπορούν να οδηγήσουν σε μια ζημιά “ζωτικών” συστημάτων και υποδομών των αεροπλάνων», επισημαίνεται.

Ωστόσο, στο ίδιο κείμενο η FAA φρόντισε να εκφράσει την εμπιστοσύνη της στην «Boeing», υπογραμμίζονατς ότι τα «787 Dreamliner» παραμένουν ασφαλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν αεροσκάφη “Dreamliner” θα πρέπει να αποδείξουν ότι οι ηλεκτρονικοί συσσωρευτές των αεροσκαφών τους παραμένουν ασφαλείς πριν ξεκινήσουν εκ νέου τις πτήσεις», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση επηρεάζει πρακτικά μόνο την αεροπορική εταιρεία «United Airlines», η οποία είναι η μοναδική αμερικανική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον χώρο της Αεροπλοΐας και χρησιμοποιεί αεροσκάφη «Dreamliner» (6 στον αριθμό). Μετά από αυτή την εξέλιξη και σε συνδυασμό με παρόμοια απόφαση που έλαβαν δύο αεροπορικές εταιρείες στην Ιαπωνία, ο μισός «ενεργός» στόλος του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους έχει τεθεί εκτός των αεροπορικών μεταφορών.

Σάλος στην Ιαπωνία μετά τα γεγονότα στην πτήση NH 692

Νωρίτερα δύο από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Ιαπωνίας, η «All Nippon Airways» (ANA) και η «Japan Airlines» (JAL) γνωστοποίησαν την απόφασή τους να καθηλώσουν όλα τα αεροσκάφη, τύπου «787», που διατηρούν στον στόλο τους, ύστερα από την αναγκαστική προσγείωση που πραγματοποίησε την Τετάρτη κυβερνήτης αεροπλάνου της πτήσης NH 692 στο αεροδρόμιο Τακαμάτσου στο νησί Σικόκου, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή λόγω προβλήματος στον ηλεκτρονικό συσσωρευτή.

Το αεροσκάφος εκτελούσε εσωτερική πτήση από το Ούμπε προς το Τόκιο, μεταφέροντας 129 επιβάτες και οκτώ μέλη πληρώματος. Όπως μετέδωσε το ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK, αρκετοί από τους επιβαίνοντες τραυματίστηκαν ελαφρά στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος χρησιμοποιώντας τις ειδικές τσουλήθρες.

Συνολικά η «All Nippon Airways» (ANA) έχει 17 αεροσκάφη «787 Dreamliner» ενώ επτά διατηρεί η «Japan Airlines». Η Ιαπωνία είναι μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη αγορά για τον συγκεκριμένο τύπο αεροπλάνου, με τις συνολικές παραγγελίες να φθάνουν τις 50.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών της ασιατικής χώρας γνωστοποίησε πως η εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού προς το νέο αεροσκάφος της «Boeing» τίθεται εν αμφιβόλω. Παράλληλα, υπογράμμισε πως βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για τη διαρροή καυσίμων σε αεροπλάνο της «Japan Airlines» που είχε σημειωθεί πριν από λίγες ημέρες. Σε παρόμοιες ενέργειες προχώρησε και το αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς σ’ ένα «787» την περασμένη εβδομάδα στο αεροδρόμιο της Βοστώνης.

Ερασιτεχνικό video από την εκκένωση αεροσκάφους στην Ιαπωνία…

Video με φωτογραφίες από τα γεγονότα στο αεροδρόμιο Τακαμάτσου…

Χωρίς τέλος τα προβλήματα για το… καμάρι της «Boeing»

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα αεροσκάφη «Dreamliner» έχουν εμφανίσει σωρεία προβλημάτων στα λειτουργικά τους συστήματα. Η αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Τακαμάτσου της Ιαπωνίας αποτέλεσε την «κορυφή του παγόβουνου», με την ατζέντα να περιλαμβάνει διαρροή καυσίμων, ράγισμα σε παράθυρο του πιλοτηρίου, προβλήματα στο σύστημα φρένων, ακόμα και… πυρκαγιά.

Το χρονικό της κρίσης με το «Dreamliner»:

29 Ιουλίου 2012: Πρόβλημα στο σύστημα πέδησης σε δοκιμαστική πτήση
4 Δεκεμβρίου 2012: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της «United Airlines» λόγω ηλεκτρικών προβλημάτων
13 Δεκεμβρίου 2012: Ματαίωση απογείωσης αεροπλάνου της «Qatar Airways» λόγω ηλεκτρικού προβλήματος
17 Δεκεμβρίου 2012: Επιβεβαίωση ηλεκτρικού προβλήματος και σε δεύτερο αεροσκάφος στις Η.Π.Α.
7 Ιανουαρίου 2013: Πυρκαγιά σε αεροπλάνο της «Japan Airlines» στο αεροδρόμιο της Βοστώνης
8 Ιανουαρίου 2013: Ματαίωση πτήσης λόγω διαρροής καυσίμου σε αεροσκάφος της «Japan Airlines»
9 Ιανουαρίου: Ματαίωση όλων των πτήσεων της «All Nippon Airways» (ANA) λόγω εμφάνισης προβλήματος στα φρένα
16 Ιανουαρίου: Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου της ANA λόγω καπνού στο πιλοτήριο

Παρά τα προβλήματα πάντως και την ανησυχία που αυτά έχουν προκαλέσει, η «Qantas Airways» στην Αυστραλία ξεκαθάρισε την Τετάρτη πως θα προχωρήσει κανονικά στην αγορά 15 «Dreamliner», ενώ η Υπηρεσία Αερομεταφορών της Ινδίας ανακοίνωσε πως θα κάνει τους απαραίτητους ελέγχους στα «787», τα οποία χρησιμοποιεί η εταιρεία «Air India», χωρίς όμως να υπάρξει (προς το παρόν) σχετική εντολή για ματαιώσεις δρομολογίων.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον χώρο των αεροπορικών μεταφορών ήταν η μετοχή της «Boeing» να σημειώσει πτώση πάνω από 3% στη συνεδρίαση της Τετάρτης στη Wall Street. Το… καμάρι της αμερικανικής εταιρείας βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης κριτικής, μεγιστοποιώντας τον προβληματισμό των διοικούντων την «Boeing» για ένα αεροσκάφος, το οποίο αποτελούσε τη «ναυαρχίδα» για την εδραίωση της κυριαρχίας της εταιρείας στον χώρο της πολιτικής αεροπλοΐας.

Διαβάστε επίσης:

Διάχυτη η ανησυχία για τα Boeing 787 Dreamliner, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013, 09:13
Κάτι τρέχει με τα Boeing 787…, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013, 14:25
Παρθενική πτήση του Dreamliner, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011, 09:48

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης