Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον άρχισε σήμερα περιοδεία στη νοτιοανατολική Ασία για να υπογράψει συμβόλαια ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και να επιδιώξει την ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Ο Κάμερον, συνοδευόμενος από 30 επικεφαλής βρετανικών εταιριών, αναμένεται στη Τζακάρτα, πρώτο σταθμό της τετραήμερης περιοδείας του που θα τον οδηγήσει επίσης στη Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ και τη Μαλαισία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συνομιλίες στην Τζακάρτα με τον πρόεδρο Τζόκο Ουιντόντο και τον πρωθυπουργό Νατζίμπ Ρατζάκ θα αφορούν την καταπολέμηση του «κοινού εχθρού», όπως χαρακτηρίζει ο βρετανός πρωθυπουργός τους τζιχαντιστές του ΙΚ, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλες περιοχές στη Συρία και το Ιράκ.

Η Ινδονησία, η πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο, που πολεμά εδώ και δεκαετίες τους εξτρεμιστές ισλαμιστές, εκτιμά ότι έως 500 πολίτες της πολεμούν με το ΙΚ στη Μέση Ανατολή. Πολίτες της Μαλαισίας, επίσης μουσουλμανικής χώρας, πολεμούν επίσης στις τάξεις των τζιχαντιστών.

Η καταπολέμηση του ΙΚ είναι «μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει ο κόσμος μας. Δεν θα νικήσουμε τους βίαιους αυτούς τρομοκράτες παρά μόνο αν δράσουμε στη χώρα μας, στο εξωτερικό, σε συνεργασία και αν ενωθούμε με χώρες σε όλο τον κόσμο κατά του κοινού αυτού εχθρού», δήλωσε ο Κάμερον πριν αναχωρήσει γι’ αυτό το πρώτο ταξίδι εκτός Ευρώπης μετά την επανεκλογή του τον Μάιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βρετανία πιθανόν να προσφέρει τη βοήθειά της στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να αντλήσει διδάγματα από τα μέτρα που η Ινδονησία και η Μαλαισία έλαβαν για να επιτεθούν στον εξτρεμισμό και να οικοδομήσουν ανεκτικές κοινωνίες, πρόσθεσε ο Κάμερον.

Άλλο σημαντικό σκέλος του ταξιδιού αυτού τη στιγμή που η Βρετανία αναζητεί νέες αγορές σε μια περιοχή που βρίσκεται σε πλήρη οικονομική άνθηση όπως η Ασία, είναι η σύναψη συμβολαίων συνολικής αξίας 750 εκατομμυρίων στερλινών (1,05 δισεκ. ευρώ) σύμφωνα με τον Κάμερον. «Τα επόμενα 20 χρόνια, το 90% της παγκόσμιας ανάπτυξης θα πρέπει να προέρχεται εκτός Ευρώπης και η Βρετανία πρέπει να είναι έτοιμη να επωφεληθεί», δήλωσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης