Δεν αναφέρθηκε στο Κυπριακό ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος κατά την ομιλία του στην άτυπη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ενότητα και θάρρος για να ανταποκριθούμε στις πλέον επείγουσες ανάγκες σήμερα, να αμβλύνουμε τους φόβους των ανθρώπων που υπηρετούμε και να βάλουμε τον κόσμο σε καλό δρόμο προς ένα καλύτερο μέλλον».

Συγκεκριμένα, ο κ. Γκουτέρες επικεντρώθηκε στην κρίση στη Συρία, στο Μεσανατολικό, στην Κορεατική Χερσόνησο, τη μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή, στα μεγάλα προβλήματα της αφρικανικής ηπείρου, στη Μιανμάρ, στα θέματα ανισότητας των γυναικών, στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά και σε παρατεταμένες κρίσεις, που ταλανίζουν την Ευρώπη, αποφεύγοντας όμως οποιαδήποτε μνεία στο Κυπριακό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αναλαμβάνοντας πέρυσι τα καθήκοντά μου ζητούσα να κάνουμε το 2017 μια χρονιά για την ειρήνη. Έναν χρόνο αργότερα, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η επίτευξη ειρήνης παραμένει απατηλή. Με θεμελιώδεις τρόπους, ο κόσμος γυρίζει ανάποδα. Οι συγκρούσεις έχουν επιδεινωθεί και έχουν προκύψει νέοι κίνδυνοι. Οι παγκόσμιες ανησυχίες για τα πυρηνικά όπλα είναι οι υψηλότερες από τον Ψυχρό Πόλεμο. Η κλιματική αλλαγή προχωρά ταχύτατα. Οι ανισότητες αυξάνονται. Βλέπουμε φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία βρίσκονται σε άνοδο» ανέφερε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Όπως τόνισε, όλα αυτά είναι ενδείξεις ότι «χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ενότητα και θάρρος για να ανταποκριθούμε στις πλέον επείγουσες ανάγκες σήμερα, να αμβλύνουμε τους φόβους των ανθρώπων που υπηρετούμε και να βάλουμε τον κόσμο σε καλό δρόμο προς ένα καλύτερο μέλλον».

Στη συνέχεια σε συνέντευξη Τύπου ο γ.γ. του ΟΗΕ είπε πως δεν υπήρξε καμία μείωση στην ετήσια συνδρομή των ΗΠΑ. Ωστόσο, παραδέχθηκε πρόβλημα στο ποσό της συμμετοχής των ΗΠΑ στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, καθώς η Γερουσία ενέκρινε τη χρηματοδότηση του ενός τετάρτου αυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση για την UNRWA (για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους), εξέφρασε ανησυχία. «Ελπίζω έντονα πως στο τέλος θα καταστεί δυνατόν οι ΗΠΑ να διατηρήσουν τη χρηματοδότηση της UNRWA, στην οποία οι ΗΠΑ έχουν ένα πολύ σημαντικό μερίδιο» είπε.

Ο γ.γ. εξέφρασε την υποστήριξη του διεθνούς οργανισμού στη λύση δύο κρατών στην Παλαιστίνη, ενώ σε παρατήρηση δημοσιογράφου, αν τελικά έχει απομείνει καθόλου γη για να υπάρξει λύση δύο κρατών, απάντησε: «Όπως είπατε, αρκετή γη έχει χρησιμοποιηθεί σε εποικισμό… Είναι αλήθεια, αλλά πιστεύουμε -και σύμφωνα με τη γνώμη των ανθρώπων μας- ότι η λύση των δύο κρατών είναι ακόμη δυνατή, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων ανταλλαγής εδαφών. Συμπεριλαμβανομένης και της πιθανότητας να υπάρχει ένας οικισμός στο παλαιστινιακό έδαφος υπό παλαιστινιακό νόμο. Υπάρχουν πολλές λύσεις».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης