Την επείγουσα διάσωση των περίπου 2.600 μεταναστών που βρίσκονται εδώ και καιρό υπό άθλιες συνθήκες σε πλοία στην θάλασσα στην νοτιοανατολική Ασία ζήτησαν σήμερα οι ΗΠΑ.

«Οφείλουμε επειγόντως να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αν Ρίτσαρντ σε δημοσιογράφους κατά την μετάβασή της στην Μπανγκόκ για να μετάσχει στην διακυβερνητική σύνοδο που πραγματοποιείται σήμερα στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης για την περιφερειακή αυτή κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χιλιάδες μετανάστες έχουν εγκαταλειφθεί σε υπερφορτωμένα πλοία στην θάλασσα μετά τα μέτρα καταστολής που έλαβαν εναντίον των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων οι αρχές της Ταϊλάνδης, τα οποία κατέστησαν πολύ επικίνδυνο να συνεχίσουν την μεταφορά των προσφύγων μέσω των διαδρομών που ακολουθούσαν στην χώρα αυτή.

Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν αναγνωριστικές πτήσεις από το έδαφός της για τον εντοπισμό των πλοίων που μεταφέρουν πρόσφυγες.
«Ναι το εγκρίναμε, αρχίζει σήμερα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τανασάκ Πατιμαπραγκόρν στο Ρόιτερς στο περιθώριο της διακυβερνητικής συνόδου την Μπανγκόκ.
Η Αν Ρίτσαρντ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Ταϊλάνδη να τους επιτρέψει την πραγματοποίηση αναγνωριστικών πτήσεων από βάσεις της για να εντοπίσουν τα πλοία με τους μετανάστες και ότι ανέμεναν την απάντηση των αρχών της Μπανγκόκ.

Η ίδια είχε προσθέσει ότι η χώρα της πραγματοποιεί ήδη παρόμοιες πτήσεις από την Μαλαισία.
Παράλληλα η Κουάλα Λουμπούρ κάλεσε σήμερα τους ηγέτες της Ινδονησίας, της Ταϊλάνδης και της Μιανμάρ να πραγματοποιήσουν μια έκτακτη σύνοδο κορυφής για την κρίση με τους «ανθρώπους των πλοίων» στην νοτιοανατολική Ασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Μαλαισία προετοιμάζεται να φιλοξενήσει» την σύνοδο αυτή, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Μαλαισίας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Στην ερώτηση σχετικά με την ημερομηνία κατά την οποία προγραμματίζεται να διεξαχθεί αυτή η σύνοδος κορυφής, ο ίδιος απάντησε ότι «θα χρειαστεί χρόνος για να διοργανωθεί και δεν γνωρίζουμε ακόμη».

Περισσότεροι από 3.000 μετανάστες από το Μπανγκλαντές και την Μιανμάρ έχουν αποβιβαστεί στην Ινδονησία και την Μαλαισία από τότε που η Ταϊλάνδη έλαβε τα μέτρα καταστολής των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Περίπου 2.600 πρόσφυγες πιστεύεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται υπό άθλιες συνθήκες σε πλοία ανοιχτά της θάλασσας, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης