Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε χθες Κυριακή με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να υπογραμμίσει τη σημασία της συνθήκης για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς που είχε συναφθεί στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και από την οποία ο Τραμπ θέλει τώρα να αποσυρθούν οι ΗΠΑ, ανακοινώθηκε σήμερα από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τη σημασία αυτής της συνθήκης, ιδιαίτερα σε σχέση με την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη στρατηγική σταθερότητά μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το Σάββατο ο Τραμπ ανακοίνωσε πως η Ουάσινγκτον θα αποσυρθεί απ’ αυτή τη συμφωνία ορόσημο, που εξάλειψε τους πυρηνικούς πυραύλους από την Ευρώπη, επειδή η Ρωσία την παραβιάζει. Η Μόσχα προειδοποίησε από την πλευρά της πως σ’ αυτή την περίπτωση θα προβεί σε αντίποινα.
Στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία εξέφρασε τη «λύπη» της για την αμερικανική απόφαση και προειδοποίησε πως οι συνέπειές της θα συζητηθούν στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Οι Μακρόν και Τραμπ συζήτησαν επίσης τον θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και την κατάσταση στη Συρία, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης