Μια πλάκα προς τιμή του Τζέφερσον Ντέιβις, του ανθρώπου που διετέλεσε πρόεδρος των Συνομόσπονδων Πολιτειών της Αμερικής, απομακρύνθηκε την Τετάρτη από τον εξωτερικό τοίχο ενός μεγάλου καταστήματος στο Μόντρεαλ του Καναδά.

«Η πλάκα απομακρύνθηκε» είπε η Τίφανι Μπουρέ, η διευθύντρια επικοινωνίας της αλυσίδας λιανικής πώλησης HBC, χωρίς να κάνει άλλα σχόλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τα βίαια επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνιας, το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης εμφανίστηκαν πολλά μηνύματα που κατήγγειλαν την παρουσία αυτής της αναμνηστικής πλάκας στο Μόντρεαλ. Μια γυναίκα σκοτώθηκε στη Βιρτζίνια και άλλοι 19 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ένας νεαρός, που φέρεται ότι είχε νεοναζιστικές πεποιθήσεις, έριξε σκόπιμα το αυτοκίνητο που οδηγούσε πάνω σε ένα πλήθος αντιρατσιστών διαδηλωτών.

Η πλάκα αυτή είχε τοποθετηθεί πριν από περίπου 60 χρόνια στον τοίχο του κτιρίου όπου στεγάζεται το κατάστημα, στο κέντρο της πόλης. Πάνω της ήταν γραμμένη η φράση: “Στη μνήμη του Τζέφερσον Ντέιβις, προέδρου των Συνομόσπονδων Πολιτειών, ο οποίος διέμενε το 1867 στην κατοικία του Τζον Λόβελ που τότε βρισκόταν στο σημείο αυτό”.

Μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου στις ΗΠΑ, ο Ντέιβις κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία και φυλακίστηκε για δύο χρόνια. Όταν αποφυλακίστηκε, το 1867, ταξίδεψε στον Καναδά όπου τον φιλοξένησε ο Λόβελ, ένας εύπορος εκδότης και τυπογράφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την πρωτοβουλία για την τοποθέτηση της πλάκας αυτής ανέλαβε το 1957 η γυναικεία οργάνωση «Ενωμένες Θυγατέρες της Συνομοσπονδίας». Η συγκεκριμένη οργάνωση ήταν υπεύθυνη για την ανέγερση πολλών άλλων μνημείων για τους στρατιώτες της Συνομοσπονδίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης