Η συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας, το οποίο ήταν ταμπού για σαράντα χρόνια, και η απόφαση να συζητηθεί περεταίρω σε τεχνικό επίπεδο, αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα μπρος. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως των αποτελεσμάτων των διαβουλεύσεων στην Ελβετία.

Ο Ι. Κασουλίδης υπογράμμισε ότι η λύση θα επιτρέψει στην Κύπρο να αποτελεί ένα πλήρως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, χωρίς εγγυήσεις τρίτων χωρών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς, όπως σημείωσε, ο λαός θα κληθεί να εγκρίνει τη λύση και πρέπει οι εύλογες απορίες του γιατί να διαφέρει από τα άλλα κράτη να απαντηθούν. Καταλήγοντας, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για παρουσία της ΕΕ στη Διάσκεψη στη Γενεύη και εξέφρασε την ευχή σύντομα να φέρει θετικά αποτελέσματα ενώπιον του Συμβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο ο Ι. Κασουλίδης ευχαρίστησε εξάλλου τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την επίτροπο, αρμόδια για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι για τη συμμετοχή τους στη Διάσκεψη της Γενεύης, καθώς, όπως ανέφερε, το ζήτημα αυτό αφορά το μέλλον ενός κράτους μέλους της Ένωσης, το οποίο πρέπει να είναι εναρμονισμένο με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ευχαρίστησε επίσης τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, για τη θετική συμμετοχή στη Διάσκεψη και τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, για τη σθεναρή υποστήριξή του προς την Κύπρο.

Τον λόγο στη σύνοδο των υπουργών έλαβε, εξάλλου, και η κ. Μογκερίνι η οποία αναφερόμενη στη Διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό επισήμανε ότι είναι ένα ιστορικό γεγονός και τόνισε ότι οι ηγέτες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκύπριων επιδεικνύουν βούληση για λύση. Συνεχάρη τα εμπλεκόμενα μέρη στη διαδικασία και εξέφρασε τη δέσμευση της ΕΕ να βοηθήσει και στη χρηματοδότηση της λύσης.

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ αναφέρθηκε επίσης στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας, για τη συζήτηση του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, με τη συμμετοχή της Ένωσης σε αυτή. Η κ. Moγκερίνι υπογράμμισε το θετικό αντίκτυπο που θα έχει η ενδεχόμενη λύση τόσο για την Κύπρο όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Τέλος, τόνισε ότι η Ένωση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών που να είναι αποδεκτή από όλους και που θα συνάδει με το νομικό πλαίσιο και το πλαίσιο ασφάλειας της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης