Στην καταδίκη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του μοναδικού τρομοκράτη που επέζησε μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, προχώρησε το δικαστήριο του Βελγίου σήμερα, Δευτέρα.

Ο Σ. Αμπντεσλάμ κρίθηκε ένοχος για τρομοκρατία και για απόπειρα δολοφονίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ούτε ο Αμπντεσλάμ ούτε ο συγκατηγορούμενός του Σοφιάν Αγιαρί βρίσκονταν σήμερα στο δικαστήριο για να ακούσουν την απόφαση που τους επέβαλε 20ετή κάθειρξη και πρόστιμο 12.000 ευρώ.

Ενώ ο συνήγορός του υποστήριξε πως ο 28χρονος Αμπντεσλάμ θα πρέπει να αθωωθεί λόγω σφάλματος στη διαδικασία, οι εισαγγελείς απήγγειλαν σε βάρος του κατηγορίες για απόπειρα φόνου σε σχέση με μια ανταλλαγή πυρών τον Μάρτιο 2016 στις Βρυξέλλες, μερικές ημέρες πριν από τη σύλληψή του, και ζήτησαν να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Ο Αμπντεσλάμ βρίσκεται σε γαλλική φυλακή περιμένοντας να δικαστεί για τον ρόλο του στην επίθεση που πραγματοποίησε το Ισλαμικό Κράτος τον Νοέμβριο 2015 στο Παρίσι. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δίκη του Αμπντεσλάμ ξεκίνησε στις 5 Φεβρουαρίου του 2018 και αφορούσε στο περιστατικό που προηγήθηκε της σύλληψής του τον Μάρτιο του 2016, όταν πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών που διεξήγαγαν έρευνα για τον εντοπισμό του.

Η εν λόγω καταδίκη αποτελεί μόνο το προοίμιο της άλλης δίκης που αναμένεται να διεξαχθεί στο Παρίσι και θα αφορά στις τρομοκρατικές επιθέσεις στις οποίες συμμετείχε, από τις οποίες σκοτώθηκαν συνολικά 130 άνθρωποι.

Ο 28χρονος Αμπντεσλάμ, ο οποίος είναι Γάλλος με καταγωγή από το Μαρόκο, μεγάλωσε στο Μόλενμπεκ, μια συνοικία των Βρυξελλών, όπου και ριζοσπαστικοποιήθηκε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο 28χρονος φαίνεται να συμμετείχε σε έναν πυρήνα τζιχαντιστών ο οποίος εμπλέκεται σε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις: στις επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι, αυτές της 22ας Μαρτίου 2016 στις Βρυξέλλες με 32 νεκρούς και στην αποτυχημένη επίθεση στο τρένο Thalys που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ-Παρίσι τον Αύγουστο του 2015.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης