Χιλιάδες Καταλανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους, διαδηλώνοντας τη βούλησή τους για τη συγκρότηση μίας κυβέρνησης που θα εργαστεί με στόχο την αυτονόμηση από την Ισπανία. Ο σχηματισμός όμως μιας τέτοιας κυβέρνησης συναντά πολλά εμπόδια, καθώς κάποιοι από τους αυτονομιστές ηγέτες βρίσκονται στη φυλακή και κάποιοι στο εξωτερικό.

Διαδηλωτές έκαναν πορεία στους δρόμους της Βαρκελώνης την Κυριακή για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην προοπτική της απόσχισης από την Ισπανία. Η διαδήλωση οργανώθηκε από την Καταλανική Εθνική Συνέλευση, μία οργάνωση που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας και επιθυμεί τη συμφωνία μεταξύ των τριών βασικών αυτονομιστικών κομμάτων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και την ανακήρυξη της Καταλανικής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλωτές κυμάτιζαν τις σημαίες της Καταλονίας και τραγουδούσαν το σύνθημα: «Republica, ara!» που σημαίνει «Δημοκρατία τώρα» και ήταν το βασικό σλόγκαν της κινητοποίησης.

«Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι ότι καταλαμβάνουμε τους δρόμους ως πολίτες για να απαιτήσουμε η Δημοκρατία για την οποία ψηφίσαμε τον Οκτώβριο να γίνει πραγματικότητα» δήλωσε ο εκ των διοργανωτών της διαδήλωσης, Agusti Alcoberro, αναφερόμενος στο αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, στο οποίο οι αυτονομιστές θεωρούν ότι η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας κέρδισαν τις περιφερειακές εκλογές του Δεκεμβρίου, που είχε προκηρύξει η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης, με στόχο να αποδυναμώσει το αποσχιστικό κίνημα, με ισχνή πλειοψηφία.

Ωστόσο, τα κόμματα παρά τις μακρές χρονικά διαβουλεύσεις έχουν αποτύχει να σχηματίσουν κυβέρνηση μέχρι στιγμής. Τις δυσκολίες επιτείνει και το γεγονός ότι αρκετοί ηγέτες των αυτονομιστών βρίσκονται στη φυλακή ή αυτοεξόριστοι στο εξωτερικό, έχοντας διαφύγει τη σύλληψη μετά την απευθείας ανάληψη της διακυβέρνησης της Καταλονίας από την κεντρική ισπανική κυβέρνηση, που αποτέλεσε και την απάντηση της Ισπανίας στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο.

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, διέφυγε στις Βρυξέλλες μετά τις κατηγορίες για στάση που του αποδόθηκαν και δεν επιστρέφει στη Βαρκελώνη για να μη συλληφθεί. Ο επιλεγμένος διάδοχός του, αυτονομιστής Ζόρντι Σάντσες, βρίσκεται στη φυλακή κατηγορούμενος και αυτός για στάση εναντίον του ισπανικού κράτους. Ισπανικό δικαστήριο έχει, μάλιστα, αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Σάντσες να αναλάβει την καταλανική προεδρία, επειδή δεν μπορεί να είναι παρών για να τη διεκδικήσει.

Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, δείχνουν ότι οι Καταλανοί είναι εξίσου μοιρασμένοι σε αυτούς που θέλουν την ανεξαρτησία και σε αυτούς που επιθυμούν την παραμονή σε ενιαίο ισπανικό κράτος.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης