Η οικονομική κρίση έχει σαρώσει το εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών στην Ισπανία και, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας την οποία δημοσιεύει η «El Pais», η επιβίωση πολλών ανθρώπων εξαρτάται πλέον από την οικογένειά τους, αφού έχει αποδυναμωθεί σημαντικά το σύστημα των δημόσιων κοινωνικών μέτρων προστασίας και επιδομάτων.

Ενδεικτικό είναι ότι, στο 20% των νοικοκυριών στα οποία όλα τα μέλη είναι άνεργα, η επιβίωση εξαρτάται μόνο από τη σύνταξη κάποιου ηλικιωμένου μέλους. Ο αριθμός των νοικοκυριών που επιβιώνουν με αυτόν τον τρόπο υπολογίζεται πλέον σε 300 χιλιάδες. Πέραν αυτού, η Ισπανία εμφανίζει και τη μεγαλύτερη ανισότητα μεταξύ του 10% των πλουσίων και του 10% των φτωχότερων, καθώς οι πρώτοι έχουν 5 φορές μεγαλύτερα έσοδα από τους δεύτερους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ακραία φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός έχουν αυξηθεί ταχύτερα από ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν πλήξει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας, «όχι μόνο λόγω της τεράστιας απώλειας θέσεων εργασίας αλλά και εξαιτίας της περιορισμένης προστασίας – από την άποψη της έντασης ή της χρονικής κάλυψης του κοινωνικού κράτους σε άτομα άνεργα, στο ελάχιστο εισόδημα, την οικογένεια και τη στέγαση».

Η οικονομική κατάρρευση των ισπανικών νοικοκυριών είναι εμφανής και σε άλλα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη μελέτη. Στο 7,6% των ισπανικών νοικοκυριών όλα τα μέλη είναι άνεργα. Οι νέοι μεταξύ 18 και 34 ετών, σε ποσοστό 52,8%, ζουν με τους γονείς τους, σε σύγκριση με το 17,7% στη Δανία και το 34% στη Γαλλία. Το ποσοστό των ανθρώπων που, χάρη στην κοινωνική κάλυψη, υπερβαίνει το όριο της φτώχειας είναι 16% στην Ισπανία, 37,5% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 28,1% στη Γαλλία.

Και αυτή η κατάσταση, δυστυχώς, έρχεται προς το μέρος μας με βήμα ταχύ…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης