Κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε εκ νέου το βράδυ της Τρίτης στην Τυνησία, μετά τον θάνατο τουλάχιστον 12 πρακτόρων της υπηρεσίας ασφαλείας της προεδρίας σε βομβιστική επίθεση εναντίον του λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν, στο κέντρο της Τύνιδας.

Η έκρηξη, που σημειώθηκε το απόγευμα σε μια από τις κυριότερες οδικές αρτηρίες της τυνησιακής πρωτεύουσας, οφειλόταν σε «τρομοκρατική ενέργεια. Υπάρχουν 12 μάρτυρες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ουάλιντ Λουγκίνι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Τυνησίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλοι είκοσι πράκτορες τραυματίστηκαν, ο ένας από τους οποίους πολύ σοβαρά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Όλοι οι νεκροί ήταν μέλη της υπηρεσίας ασφαλείας της προεδρίας, σύμφωνα με τις αρχές.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο αρχηγός του κράτους Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι, ο οποίος ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Ελβετία, ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται ξανά κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την τυνησιακή επικράτεια. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είχε αρθεί στις αρχές του Οκτωβρίου, περίπου τρεις μήνες μετά την πολυαίμακτη επίθεση κοντά στην πόλη Σους (38 νεκροί).

Ο Εσέμπσι ανακοίνωσε επίσης την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Τύνιδα και τα περίχωρά της από τις «21:00 ως αύριο στις 05:00». Το μέτρο αυτό θα ισχύσει «μέχρι νεωτέρας διαταγής», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της προεδρίας Μόεζ Σινάουι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, συγκλήθηκε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τυνησίας για σήμερα στις 10:00 (11:00 ώρα Ελλάδας).

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ήταν από τους πρώτους ξένους ηγέτες που καταδίκασαν «με τον πιο έντονο τρόπο» την επίθεση. «Στην Τύνιδα όπως και στο Παρίσι, δίνεται η ίδια μάχη για την δημοκρατία εναντίον του σκοταδισμού», ανέφερε από την Ουάσινγκτον όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης