Mία σαρκοφάγος ηλικίας 800 ετών, που εκτίθεται σε μουσείο στο Έσεξ της Βρετανίας, υπέστη ζημιές, όταν δύο γονείς τοποθέτησαν σε αυτήν το παιδί τους για να το φωτογραφίσουν.

Το αρχαίο τούτο έκθεμα στο μουσείο της Μονής Πρίτγουελ (Prittlewell Priory) στο Σάουθεντ καταστράφηκε, όταν έπεσε από το βάθρο του στην προσπάθεια των γονιών να τοποθετήσουν το παιδί τους σηκώνοντάς το πάνω από το προστατευτικό κάλυμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οικογένεια εγκατέλειψε άρον άρον το μουσείο χωρίς να αναφέρει το γεγονός, που συνέβη στις 4 Αυγούστου, αφήνοντας στο προσωπικό του μουσείου να αντιληφθεί μόνο του τη ζημιά. Βεβαίως, το περιστατικό καταγράφηκε από την κάμερα του κλειστού κυκλώματος ασφαλείας του μουσείου.

«Η φροντίδα των εκθεμάτων μας έχει μεγάλη σημασία για εμάς και αυτό το μεμονωμένο περιστατικό προκάλεσε ενόχληση στις υπηρεσίες του μουσείου, το προσωπικό των οποίων κοπιάζει για να προστατεύσει την κληρονομιά του Σάουθεντ μέσα στους ιστορικούς μας χώρους» τονίζει στην εφημερίδα «The Guardian» η Κλαίρ Ριν, υπεύθυνη συντήρησης της σαρκοφάγου.

«Προτεραιότητά μου είναι να φέρω εις πέρας προσεκτικά τις τεχνικές φροντίδες που απαιτούνται για να αποκατασταθεί το σημαντικό τούτο εύρημα, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί τμήμα των εκθεμάτων από τη συναρπαστική ιστορία του Μοναστηριού Πρίτλγουελ Πράιορι» προσθέτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σαρκοφάγος ανακαλύφθηκε στην περίμετρο του μοναστηριού το 1921 και περιείχε έναν σκελετό, που ενδεχομένως ανήκε σε κάποιον ανώτερο στην τάξη του μοναχικού τάγματος. Το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα από Κλουνιακούς μοναχούς και στην ακμή του φιλοξενούσε 100 ασκητές.

Η σαρκοφάγος από αμμόπετρα που υπέστη βλάβες είναι το τελευταίο δείγμα αυτού του τρόπου ταφής. «Είναι ένα σημαντικό εύρημα και μοναδικό ιστορικά για εμάς, καθώς δεν έχουμε πολλά αρχαιολογικά ευρήματα από το μοναστήρι» υπογραμμίζει η Ριντ.

Ευτυχώς, οι ειδικοί εκτιμούν πως οι ζημιές δεν θα κοστίσουν περισσότερο από 100 λίρες. Η σαρκοφάγος στο εξής θα τοποθετηθεί σε κλειστή βιτρίνα και η ομάδα των συντηρητών προς το παρόν μελετά τον βέλτιστο τρόπο για την αποκατάσταση της βλάβης.

Το συμβούλιο του μουσείου υπενθυμίζει στους επισκέπτες ότι οφείλουν να προσέχουν και να σέβονται τα διαχωριστικά και τις πινακίδες στα εκθέματα, που στόχος της ύπαρξής τους είναι να διαφυλάξουν τη σημαντική κληρονομιά και την ιστορία της περιοχής.

Βέβαια, «μπορούμε μεν να υπολογίσουμε όλους τους κινδύνους που ενδεχομένως θα διατρέχει ένα έκθεμα, ουδέποτε όμως μπορούσε κάποιος να φαντασθεί ότι κάποιος θα ήθελε να μπει μέσα σε ένα από αυτά», τόνισε η Ρίντ.

Πηγή: The Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης