Αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές περιστατικό είναι οι επιστήμονες στο Καζακστάν.

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη Μαΐου, όταν ο περιβαλλοντολόγος Steffen Zuther και οι συνεργάτες του έφθασαν στην ασιατική χώρα για την παρακολούθηση των γεννήσεων μιας αγέλης saigas, ενός άκρως απειλούμενου είδους αντιλόπης, που ζει στην στέπα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κτηνίατροι της περιοχής είχαν ήδη αναφέρει ότι είχαν εντοπιστεί νεκρά ζώα. «Δεδομένου ότι κατά τα τελευταία έτη είχαν καταγραφεί περιορισμένης έκτασης θανατοι, δεν ανησυχήσαμε ιδιαίτερα», ανέφερε ο κ. Zuther.

Ωστόσο, μέσα σε τέσσερις μόλις ημέρες, ολόκληρη η αγέλη -60.000 saiga- είχε πεθάνει. Ενώ οι ειδικοί προσπαθούσαν να ανακόψουν το κύμα μαζικών θανάτων, ενημερώθηκαν για αντίστοιχα περιστατικά σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι ερευνητές, περισσότεροι από τους μισούς εκπροσώπους του είδους, που το 2014 υπολογίζονταν σε 257.000, πέθαναν σε μικρό χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα βακτήρια σαφώς έπαιξαν ρόλο στη μείωση του πληθυσμού. Αλλά πώς ακριβώς αυτά τα φυσιολογικά αβλαβή μικρόβια θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτή την καταστροφή παραμένει ακόμα μυστήριο», είπε ο Zuther.

«Ο αριθμός των θανάτων και η ταχύτητα που σημειώθηκαν, με τη διάδοση σε ολόκληρη την αγέλη δεν έχει παρατηρηθεί σε άλλα είδη. Είναι πραγματικά ανήκουστο», πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης