Άναψαν τα αίματα σήμερα στην πρωτεύουσα του Μπουρούντι. Ομάδες διαδηλωτών συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις σε συνοικίες της Μπουζουμπούρα, αντιδρώντας στην απόφαση του απερχόμενου προέδρου της αφρικανικής χώρας Πιερ Ενκουρουνζίζα (Pierre Nkurunziza) να κατέβει εκ νέου υποψήφιος, διεκδικώντας μια τρίτη θητεία. Τουλάχιστον δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ενώ δύο διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Οι αρχές είχαν απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις, ωστόσο αρκετοί κάτοικοι αψήφησαν την εντολή και συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης, καλώντας τον πρόεδρο να αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή. Αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών για να σκορπίσουν περίπου 100 ανθρώπους οι οποίοι σκόπευαν να κάνουν πορεία προς το κέντρο της πρωτεύουσας και την πλατεία της Ανεξαρτησίας. Οι διαδηλωτές απάντησαν με πέτρες και ξύλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προσπαθήσαμε να απελευθερώσουμε τον φίλο μας. Είναι μια ειρηνική συγκέντρωση. Το μόνο που κάναμε ήταν να φωνάζουμε συνθήματα όταν επενέβη η αστυνομία» ανέφερε ένας από τους διαδηλωτές, ο οποίος τόνισε σε δηλώσεις του στο Reuters ότι αστυνομικοί προχώρησαν σε αυθαίρετες συλλήψεις.

Ανεπιθύμητος ο απερχόμενος πρόεδρος

Παρά την απαγόρευση από τις αρχές, η αντιπολίτευση έχει διακηρύξει ότι θα οργανώσει διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Ενκουρουνζίζα καθώς θεωρεί ότι η υποψηφιότητά του στις εκλογές είναι αντισυνταγματική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις αρχές Απριλίου η κατάσταση στο Μπουρούντι είναι εκρηκτική. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ, περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο στις γειτονικές Ρουάντα και Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, φοβούμενοι επεισόδια. Ανάμεσά τους βρίσκονται και αρκετοί οπαδοί της αντιπολίτευσης οι οποίοι ανέφεραν πως έχουν χάσει τα ίχνη συγγενών τους.

Πρώην επικεφαλής των αντικαθεστωτικών ο Πιερ Ενκουρουνζίζα ανέλαβε για πρώτη φορά την προεδρία το 2005 ύστερα από 12 χρόνια αιματηρών συγκρούσεων κατά τη διάρκεια των οποίων περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Επανεκλέχτηκε τον Ιούνιο του 2010. Σε εκείνη την εκλογική αναμέτρηση η Αντιπολίτευση δεν κατέβηκε ποτέ, κάνοντας λόγο για νοθεία στις εκλογές του 2005. Πολιτικοί του αντίπαλοι και διεθνείς παρατηρητές, σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, έχουν επανειλημμένα καταγγείλει τη λογοκρισία στα ΜΜΕ.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης