Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το κέντρο των Βρυξελλών, όπου χιλιάδες πολίτες συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης κατά της λιτότητας. Ο αριθμός των τραυματιών μεταξύ των διαδηλωτών είναι ακόμα αδιευκρίνιστος, ενώ τουλάχιστον 2 αστυνομικοί, εκ των οποίων ο ένας ανώτερος αξιωματικός, κατέληξαν στο νοσοκομείο. Τα επεισόδια έρχονται σε συνέχεια του κοινωνικού αναβρασμού που επικρατεί εδώ και αρκετές εβδομάδες στη γειτονική Γαλλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πορεία κατά των μέτρων λιτότητας που της δόθηκε η ονομασία «Αρκετά», στην οποία συμμετείχαν περίπου 60.000 πολίτες, ξεκίνησε ειρηνικά, όμως μερικές εκατοντάδες διαδηλωτών που είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους ξεκίνησαν να πετούν αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις και να καταστρέφουν δημόσιες πινακίδες στους δρόμους, οπότε και τα επεισόδια επεκτάθηκαν.

Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και κανονιών νερού για να διαλύσει το πλήθος, ενώ προέβη και σε τουλάχιστον 10 συλλήψεις διαδηλωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Η πορεία οργανώθηκε από εργατικά και εμπορικά συνδικάτα και στρέφεται κατά των «αντικοινωνικών» μέτρων της βελγικής κυβέρνησηςΗ πορεία οργανώθηκε από εργατικά και εμπορικά συνδικάτα και στρέφεται κατά των «αντικοινωνικών» μέτρων της βελγικής κυβέρνησης. Μεταξύ αυτών είναι και μία ρύθμιση κατά την οποία οι περισσότερες ώρες που μπορεί να εργαστεί κάποιος θα μετράται σε ετήσια βάση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιο ευέλικτες – και άρα αντιεργατικές- μορφές εργασίας. Μεταξύ των διαμαρτυριών περιλαμβάνονται τα πρόσφατα μέτρα που κοστίζουν στο κάθε βελγικό νοικοκυριό περίπου 100 ευρώ το μήνα, η αδυναμία της μείωσης της ανεργίας καθώς και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. 

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης