Μεγάλος αριθμός των ειδικών βρετανικών δυνάμεων (SAS) προετοιμάζεται να επιστρέψει στο Αφγανιστάν, για να ενισχύσει το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που είχε ανακοινωθεί πριν από μία εβδομάδα, γράφουν οι «Sunday Times».

Η ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ ανέφερε πως άλλοι 4.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα σταλούν για να ενισχύσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βρετανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για την αύξηση της δραστηριότητας των SAS στο Αφγανιστάν, ύστερα από διαπιστώσεις που περιλαμβάνονται σε έκθεση της Ειδικής Μονάδας Αντικατασκοπείας του Υπουργείου Άμυνας (με δράση πρακτόρων στις εμπόλεμες ζώνες), σύμφωνα με τις οποίες οι Ταλιμπάν έχουν κατορθώσει να διεισδύσουν σε κάθε επαρχία και μεγάλη πόλη στο Αφγανιστάν.

Οι Βρετανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, «μελετώντας τις απόρρητες αυτές αξιόπιστες μυστικές πληροφορίες της υπηρεσίας αντικατασκοπείας, έχουν πεισθεί πως στην περίπτωση που οι Αμερικανοί αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν, τότε γρήγορα θα πέσει και πάλι στα χέρια των Ταλιμπάν».

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως «αν και δεν έχει υποβληθεί επίσημο αμερικανικό αίτημα για επιστροφή των ειδικών βρετανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, η βρετανική αντικατασκοπεία ωστόσο έπεισε τον πρόεδρο Τραμπ να εντείνει τον πόλεμο εναντίον των Ταλιμπάν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σερ Michael Fallon, υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ «πολύ καλοδεχούμενη», έχει ήδη συζητήσει τις δυνατότητες των βρετανικών ειδικών δυνάμεων με τον Αμερικανό ομόλογό του James Mattis.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη πληροφορίες από «ανώτερες κυβερνητικές πηγές του Γουάιτ Χολ», αναφέρει πως «η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είναι έτοιμη να ανάψει το πράσινο φως για να ενταθούν οι συγκαλυμμένες επιχειρήσεις με στόχο τους Ταλιμπάν, τους τζιχαντιστές μαχητές του αποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIS) και τους μαχητές της Al-Qaeda στο Αφγανιστάν».

Οι ειδικές αεροπορικές δυνάμεις της Βρετανίας καθώς και ειδικές ναυτικές μονάδες αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο σε «σκοπούμενες επιχειρήσεις», οι οποίες και θα δείξουν «πόσα και τι είδους στρατεύματα θα πρέπει να αποσταλούν στο Αφγανιστάν», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει ήδη στο Αφγανιστάν δύναμη 500 στρατιωτικών, αλλά επίσημα παραδέχεται πως βρίσκονται εκεί αποκλειστικά για την εκπαίδευση Αφγανών αξιωματικών.

Ωστόσο, από βρετανικές στρατιωτικές πηγές έχει διαρρεύσει πως ειδικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει νυχτερινές επιδρομές στη διάρκεια του χρόνου για να αποτρέψουν την προώθηση των Ταλιμπάν.

Τον Αύγουστο του 1994, μαχητές Ταλιμπάν είχαν προωθηθεί από το Maiwand καταλαμβάνοντας την πόλη Kandahar. Οι απώλειές τους ήταν ελάχιστες. Αλλά από τότε το Κανταχάρ έγινε η πρωτεύουσα της κυβέρνησης των Ταλιμπάν. Στα χρόνια που ακολούθησαν 12 από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης