Στις 5 Σεπτεμβρίου οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας, υποστηριζόμενες από τη ρωσική αεροπορία, διέσπασαν την πολιορκία του Deir ez-Zor (140 χιλιόμετρα νότια της Ράκα) από τους τζιχαντιστές.

Η άρση του αποκλεισμού αποτέλεσε την απαρχή της απελευθέρωσης εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων που ήταν όμηροι λόγω της ασφυκτικής πολιορκίας των τζιχαντιστών του Daesh (όπως αποκαλούν το Ισλαμικό Χαλιφάτο οι Άραβες). Έπειτα από τρία χρόνια έφτασαν εφόδια για τον πληθυσμό της περιοχής οδικώς και όχι με ρίψεις από αεροπλάνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την άρση του αποκλεισμού γύρω από την πετρελαιοφόρο ανατολική περιοχή του Deir ez-Zor, ο συριακός στρατός βρίσκεται ένα βήμα πριν από την πλήρη απελευθέρωση του δρόμου που οδηγεί στο Ιράκ.

Όσο για τη Ρωσία, έχει επιτύχει να αυξήσει τη στρατιωτική, ανθρωπιστική και διπλωματική της θέση στην περιοχή.

Η Ουάσινγκτον βρίσκεται άλλο ένα βήμα πίσω στην απόπειρά της να επιτύχει να θέσει υπό την επιρροή της τη Συρία. Προσπάθεια, όμως, που δεν δείχνει να σταματά. «Οι ΗΠΑ δεν θα είναι ικανοποιημένες όσο ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ βρίσκεται στην εξουσία» δήλωσε η Αμερικανίδα εκπρόσωπος στον ΟΗΕ Nikki Haley, σχολιάζοντας τη μεγάλη προσπάθεια αποκλιμάκωσης που έχουν επιτύχει από κοινού Ρωσία, Ιράν και Τουρκία (χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν συμφώνησαν την Παρασκευή στη δημιουργία τέταρτης τελικής «ζώνης αποκλιμάκωσης» στη Συρία. Με αυτήν επιτυγχάνεται κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες για περίοδο έξι μηνών, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο σε πολιτική επίλυση του αιματοκυλίσματος έξι χρόνων.

H συμφωνία έχει στόχο να απομονωθούν οι τρομοκρατικές ομάδες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται το Ισλαμικό Χαλιφάτο (Daesh ή ISIS) και το Jabhat al-Nusra (Mέτωπο Al-Nusra -παρακλάδι της αλ Κάιντα) από τους αποκαλούμενους «μετριοπαθείς αντάρτες της αντιπολίτευσης».

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως κύριος στόχος τους στη Συρία είναι να καταπολεμήσουν τους τζιχαντιστές του ISIS, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) – έτσι αποκαλούν τους «μετριοπαθείς» αντικαθεστωτικούς αντάρτες στους οποίους περιλαμβάνουν και τους Κούρδους μαχητές της Συρίας, καθώς και άλλες ομάδες Αράβων μαχητών.

Οι αντάρτες του SDF, με αμερικανική υποστήριξη, είχαν προωθηθεί στο ανατολικό τμήμα του Ευφράτη, την περασμένη εβδομάδα, αλλά την Πέμπτη, μέσω του ηγέτη τους Abu Khawla, είχαν ανακοινώσει στο Assosciated Press, ότι «δεν σκοπεύουν να εισέλθουν στην Deir ez-Zor, αλλά να αποτρέψουν τις κυβερνητικές δυνάμεις να περάσουν τον Ευφράτη και να επεκτείνουν τον έλεγχο στην ανατολική όχθη».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού Yπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε, όμως, την Παρασκευή ότι ο συριακός στρατός «έχει ήδη διασχίσει τον Ευφράτη».

«Μετά τη σημαντική νίκη στα περίχωρα του Deir al-Zor, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις εξακολουθούν να ξεκαθαρίζουν την ανατολική περιοχή της χώρας από τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Χαλιφάτου.
Τα προάστια του περιφερειακού κέντρου έχουν απελευθερωθεί. Οι προωθημένες μονάδες έχουν διασχίσει τον Ευφράτη κατέχοντας θέσεις στην ανατολική όχθη» πρόσθεσε η Ζαχάροβα, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Συρία συζήτησαν στη Νέα Υόρκη οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ Σεργκέι Λαβρόφ και Ρεξ Τίλερσον, σε ανεπίσημη συνάντησή τους στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ και τα δύο μέρη «εξέτασαν τα διαδραματιζόμενα στη συριακή κρίση και άλλα ζητήματα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική καθώς και τις επιπλοκές στις συμφωνίες του Μινσκ για την Ουκρανία».

* Πληροφορίες από RT.com

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης