Οι ΗΠΑ και η Ρωσία κατάφεραν να «διασαφηνίσουν» τον δρόμο που οδηγεί σε μια κατάπαυση του πυρός στη Συρία, όμως υπάρχουν πρακτικές λεπτομέρειες που απομένουν ακόμη να διευθετηθούν, δήλωσε αργά χθες το βράδυ στη Γενεύη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, μετά τις συνομιλίες του με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Καταφέραμε να διασαφηνίσουμε τον δρόμο που οδηγεί στη διακοπή των εχθροπραξιών», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στους εκπροσώπους του Τύπου, έπειτα από μια μαραθώνια συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε από την πλευρά του ότι επιτεύχθηκαν «ουσιώδεις συμφωνίες» αλλά «ορισμένα στοιχεία πρέπει να οριστικοποιηθούν».

Ο Κέρι διευκρίνισε ότι η Ουάσινγκτον και η Μόσχα δεν είναι ακόμη έτοιμες να κάνουν μια οριστική ανακοίνωση και πρόσθεσε ότι εμπειρογνώμονες των δύο κρατών θα συνεχίσουν να εργάζονται στη Γενεύη τις επόμενες ημέρες για να διευθετηθούν τα ζητήματα που απομένουν.

«Εργαζόμαστε πάνω στα ζητήματα» αυτά, είπε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τόνισε πως οι δύο χώρες δεν είναι ακόμη έτοιμες να κάνουν μια «οριστική ανακοίνωση που θα απειλείτο με αποτυχία», καθώς «δεν θέλουμε να συνάψουμε μια συμφωνία απλά και μόνο για να πούμε ότι κάναμε μια συμφωνία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών άρχισαν τις συνομιλίες τους το πρωί σε ένα ξενοδοχείο στις όχθες της λίμνης Λεμάν. Στόχος, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ειρήνευση στη Συρία. Στις συνομιλίες πήρε μέρος κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, για περίπου μια ώρα, κι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

Αρκετοί γύροι των συνομιλιών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών με στόχο τον τερματισμό του πολέμου ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 290.000 ανθρώπους τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν διεξαχθεί στη Γενεύη από την αρχή της χρονιάς, χωρίς κάποιο απτό αποτέλεσμα.

Μόσχα και Ουάσινγκτον θεωρούν κοινό τους εχθρό την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος , όμως κατά τα άλλα η Ρωσία υποστηρίζει στρατιωτικά και πολιτικά το καθεστώς της Δαμασκού, ενώ οι ΗΠΑ τη συριακή αντιπολίτευση, η οποία αξιώνει την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία.

Η χθεσινή συνάντηση έγινε καθώς η σύρραξη έγινε ακόμη πιο περίπλοκη, με τη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ αλλά κι εναντίον των Κούρδων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Tετ α τετ Κέρι-Λαβρόφ για τη Συρία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης