Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης από το Αμάν ότι ανελήφθησαν «στέρεες δεσμεύσεις» για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων σε ό,τι αφορά στο θέμα της Πλατείας των Τεμενών.

«Στέρεες δεσμεύσεις» ανελήφθησαν για να διατηρηθεί το τρέχον καθεστώς στους ιερούς τόπους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, είπε ο Κέρι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία ήταν αφιερωμένη στην κλιμάκωση της βίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αμερικανός υπουργός επεσήμανε ότι το Ισραήλ και η Ιορδανία, που ελέγχει το ισλαμικό ίδρυμα που διαχειρίζεται την Πλατεία, συμφώνησαν να λάβουν μέτρα «για να αμβλυνθούν οι εντάσεις» στην Ιερουσαλήμ και «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη».

Ο βασιλιάς Αμπντάλα, οικοδεσπότης της τριμερούς συνάντησης, είχε κάνει νωρίτερα κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον Κέρι έκκληση στο Ισραήλ να σταματήσει «την επαναλαμβανόμενη επιθετικότητά του» στην Ιερουσαλήμ.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος βρίσκεται από την Τετάρτη στο Αμάν, έγινε επίσης δεκτός από τον Ιορδανό βασιλιά και είχε συνομιλίες με τον Κέρι για το θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης