Σε πρώην προγραμματιστή της CIA και της NSA απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «κλοπή και διαρροή άκρως απόρρητων πληροφοριών», αλλά και κατοχή πορνογραφικού υλικού.
Πρόκειται για τον 29χρονο Joshua Adam Schulte, ο οποίος κατηγορείται πως κρύβεται πίσω από διαρροές του WikiLeaks για κρυφό οπλοστάσιο της CIA. 
Ο SchulteΟ Schulte εργαζόταν στην υπηρεσία Μηχανικής Ανάπτυξης με στόχο τον σχεδιασμό απαραίτητων εργαλείων που θα χρησιμοποιούσε η CIA για να αντιμετωπίσει την ηλεκτρονική κατασκοπεία έως το 2016, οπότε και αποχώρησε, αφού ωστόσο, όπως κατηγορείται, «έκλεψε άκρως ευαίσθητα και απόρρητα στοιχεία από το δίκτυο όπου ήταν συνδεδεμένος ο προσωπικός του υπολογιστής».
Έχουν απαγγελθεί και επιπλέον κατηγορίες εναντίον του, όπως «διάδοση ηλεκτρονικής μόλυνσης» και «ψευδή κατάθεση στο FBI», με αποτέλεσμα να παραπλανηθεί η Δικαιοσύνη, αλλά και «για παραβίαση κανόνων copyright».
Για όλες αυτές τις κατηγορίες αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ποινής κάθειρξης άνω των 135 ετών. Ο Schulte, ο οποίος έχει συλληφθεί από τον Αύγουστο, έχει δηλώσει αθώος ως προς το κατηγορητήριο της πορνογραφίας.
Περί τα 9.000 απόρρητα δημοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο Vault 7, τον οποίο οι δικηγόροι του Schulte χαρακτηρίζουν «δημόσιο».
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, η CIA έχει πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθεί Smart TVs με το πρόγραμμα που αποκαλείται «Έξυπνος Άγγελος», αλλά και συστήματα Android OS που χρησιμοποιούν το 85% των smartphones, συμπεριλαμβανομένων των Samsung και Sony.
Ένα άλλο πρόγραμμα μπορεί να καταγράφει τα μηνύματα SMS που αποστέλλονται από συσκευές που χρησιμοποιούν Android 4.0 ως 4.3.
Αλλά ούτε και τα προγράμματα της Apple ξεφεύγουν από τα συστήματα παρακολούθησης της CIA. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, για αυτόν τον λόγο υπάρχει το πρόγραμμα «NightSkies».
Ένα άλλο πρόγραμμα «μόλυνσης» από τη CIA παρακολουθεί την τοποθεσία του WiFi, ακόμα κι όταν δεν είναι συνδεδεμένο στο δίκτυο.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης