O Kινέζος ηγέτης Σι Τσινπίνγκ είχε πρόσφατα προσφέρει στον Ροντρίγκο Ντουτέρτε προσωπικές διαβεβαιώσεις ότι το Πεκίνο «δεν θα επιτρέψει να πετάξουν τις Φιλιππίνες στα σκυλιά!».

Τώρα ο πρόεδρος των Φιλιππίνων δηλώνει πως «η πρώην αποικία των ΗΠΑ δεν θα γίνει εκ νέου πειθήνιο όργανο της Ουάσινγκτον».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις Φιλιππίνες, ο πρόεδρος επιτρέπεται να έχει μία και μόνη εξαετή θητεία, χωρίς δικαίωμα επανεκλογής. Ο Ντουτέρτε είχε ορκισθεί 16ος πρόεδρος στις 30 Ιουνίου 2016 και είχε προειδοποιήσει ότι θα προκήρυσσε «επαναστατική κυβέρνηση» στην περίπτωση που επικριθεί η διακυβέρνησή του ή γίνει απόπειρα αποπομπής του.

Τον περασμένο μήνα, αστειευόμενος υποστήριξε πως η CIA ίσως προσπαθήσει να τον σκοτώσει μετά την απόφαση της Μανίλα να αποκτήσει όπλα από την Κίνα και τη Ρωσία.

Οι Φιλιππίνες επανειλημμένα είχαν ζητήσει από τις ΗΠΑ σύγχρονα όπλα για να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου. Αλλά οι ΗΠΑ είχαν αρνηθεί να εφοδιάσουν με παρόμοια όπλα την πρώην αποικία τους. Η Ουάσινγκτον είχε επικαλεσθεί «ανησυχίες» λόγω καταγγελιών για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση της Μανίλα στον συνεχιζόμενο πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν χρειάζεται να ανεφοδιάζεσαι όπλα από μία και μόνη πηγή, επειδή τότε καθίστασαι αποικία εκείνου που σε ανεφοδιάζει με αυτά» δήλωσε ο Ντουτέρτε.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης