Σειρά εκρήξεων στη μουσουλμανική περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών ακόμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Πέντε εκρήξεις σημειώθηκαν τη Κυριακή σε τρία διαφορετικά σημεία της Σιντζιάνγκ, τρεις από τις οποίες σε εμπορικό κέντρο της περιφέρειας Λουντάϊ.

Την ακριβή αιτία των εκρήξεων δε τη γνωρίζουν ακόμα οι αρχές, ωστόσο τον τελευταίο καιρό αρκετές επιθέσεις «ταράζουν» τη Σιντζιάνγκ, η οποία μαστίζεται από εθνοτικές εντάσεις, σαν αποτέλεσμα της ισλαμιστικής και αυτονομιστικής επανάστασης που αντιμετωπίζει γενικότερα η χώρα. Μέρος του πληθυσμού της απόμακρης αυτής περιοχής στα δυτικά της χώρας, (κυρίως οι Ουιγούροι που αποτελούν τη πρώτη εθνότητα), έχει αποστασιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και «αρνείται» την κινεζική κυριαρχία. Πολλοί Ουιγούροι αισθάνονται ότι «αποικιοκρατούνται» από τους νεοαφιχθέντες Χαν, που αποτελούν τη μεγαλύτερη εθνότητα στην Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με μεγάλη στρατηγική σημασία και άφθονους φυσικούς πόρους, η Σιντζιάνγκ έχει επωφεληθεί σημαντικά από τις επενδυτικές προσπάθειες της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά οι Ουιγούροι δηλώνουν αποκλεισμένοι από τη μεγάλη ανάπτυξη και ότι παρεμποδίζονται στην άσκηση των θρησκευτικών τους «πιστεύω» και του πολιτισμού τους.

Οι αρχές χαρακτηρίζουν τα επεισόδια στη Σιντζιάνγκ «τρομοκρατικά» ή «αυτονομιστικά». Το Πεκίνο έχει ξεκινήσει το τελευταίο καιρό μία προσπάθεια καταστολής ,η οποία έχει οδηγήσει σε περισσότερες από 20 εκτελέσεις, σε εκατοντάδες συλλήψεις, καθώς και σε μαζικές καταδίκες των «τρομοκρατών» που εκτίθενται δημόσια και δικάζονται σύντομα και συνοπτικά. Διεθνείς αναλυτές πιστεύουν ότι η πολιτική που ακολουθείται είναι πιθανόν να αυξήσει τις εντάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης