Σε μία έκθεση στην κεντρική επαρχία Χενάν της Κίνας το απολίθωμα ενός εμβρύου δεινοσαύρου που χρονολογείται πριν από 86 εκατομμύρια χρόνια συγκέντρωσε την προσοχή του κοινού λόγω της παλαιοντολογικής του αξίας.

Το απολίθωμα Beibeilong sinensis, μήκους 118 εκατοστών, ανακαλύφθηκε το 1993 στη Χενάν, αλλά λίγο αργότερα κλάπηκε. Έπειτα από προσπάθειες τριών χρόνων που κατέβαλαν οι κινεζικές αρχές το πολύτιμο απολίθωμα βρέθηκε και επεστράφη στη χώρα το 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα πολύτιμο απολίθωμα φωλιάς δεινοσαύρων που εμφανίζεται σε μία άλλη έκθεση στην ανατολική επαρχία Τσιανγκσού έχει παρόμοια ιστορία. Το απολίθωμα που ανακαλύφθηκε στην Κίνα παρουσιάστηκε σε πλειστηριασμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου προκάλεσε ενθουσιασμό και πωλήθηκε αντί 420.000 δολαρίων. Ύστερα από προσπάθειες πέντε χρόνων, το πολύτιμο εύρημα επεστράφη στην Κίνα.

«Αυτές οι εκθέσεις συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία των απολιθωμάτων, τα οποία αποτελούν πολύτιμη φυσική κληρονομιά», δηλώνουν ειδικοί στην παλαιοντολογία. Τονίζουν ότι η Κίνα είναι μία χώρα πλούσια σε απολιθώματα και εκείνα που έρχονται στο φως καλύπτουν όλες τις βιολογικές κατηγορίες και σχεδόν ολόκληρη την εξελικτική ιστορία της ζωής.

Περισσότερα από 220 απολιθώματα δεινοσαύρων έχουν ανακαλυφθεί στην Κίνα, τα περισσότερα στον κόσμο. Ωστόσο, πολλοί επιδίδονται στο λαθρεμπόριο με στόχο το κέρδος. Για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου η Κίνα έχει εφαρμόσει κανονισμούς για την ανασκαφή, τη συλλογή, καθώς και τον έλεγχο των εισαγωγών και των εξαγωγών απολιθωμάτων. Με το μέτρο αυτό περισσότερα από 10.000 απολιθώματα έχουν επιστραφεί στην Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι τον περασμένο Ιούλιο η κινεζική κυβέρνηση είχε χαρακτηρίσει 53 περιοχές «τόπους προέλευσης εθνικών απολιθωμάτων», ιδρύοντας 17 θεματικά εθνικά και γεωλογικά πάρκα και ειδικά ταμεία για τη συντήρηση των απολιθωμάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης