Το Πεκίνο δήλωσε σήμερα ότι «χαιρετίζει και υποστηρίζει την εξομάλυνση» των σχέσεων ανάμεσα στην Κούβα και τις ΗΠΑ, καλώντας παράλληλα την Ουάσινγκτον να άρει «το συντομότερο δυνατόν» το εμπάργκο που επιβάλλει εδώ και μισό αιώνα σε βάρος του νησιού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Κουβανός ομόλογός του Ραούλ Κάστρο άρχισαν την Τετάρτη μια θεαματική προσέγγιση έπειτα από δεκαετίες εντάσεων και υποσχέθηκαν ότι θα αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις και θα ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Λάβαμε γνώση αυτών των δηλώσεων (…). Η Κίνα χαιρετίζει και υποστηρίζει την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στην Κούβα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ελπίζουμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα άρουν το συντομότερο δυνατό το εμπάργκο τους σε βάρος της Κούβας» δήλωσε ο Τσιν Γκανγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα, υπογράμμισε τις καλές σχέσεις που διατηρεί το Πεκίνο με την Κούβα και πρόσθεσε:

«Όπως πάντα, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις επιλογές της Κούβας σε ό, τι αφορά την ανάπτυξή της και τις προσαρμογές της σε όρους οικονομικής πολιτικής. Όποιες κι αν είναι η εξελίξεις, αυτή η υποστήριξη από το Πεκίνο δεν θα αλλάξει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είχε τον περασμένο Ιούλιο μακρά συνομιλία με τον Φιντέλ Κάστρο κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Κούβα, στην οποία το Πεκίνο χορηγεί σημαντική οικονομική βοήθεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης