Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Τζανγκ Γκαολί συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ στο Πεκίνο, δεσμευόμενος να ενισχύσει την ουσιαστική συνεργασία και τη στρατηγική σχέση με το Ιράν.

Ο Τζανγκ αναφέρθηκε στην επίσημη επίσκεψη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο Ιράν τον Ιανουάριο όταν και οι δύο πλευρές έθεσαν τα θεμέλια για μια ολοκληρωμένη στρατηγική συνεργασία. Δήλωσε ότι οι δύο χώρες έχουν συνεργαστεί στενά για να υλοποιήσουν τα αποτελέσματα από την επίσκεψη του Σι και έχει σημειωθεί πρόοδος στη διμερή συνεργασία στην πολιτική, την ενέργεια, την κατασκευή υποδομών και τον πολιτισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τζανγκ κάλεσε και τις δύο χώρες να διατηρήσουν υψηλό επίπεδο ανταλλαγών, να παγιώσουν τα πολιτικά θεμέλια και να διευκολύνουν τη συνεργασία για την πρωτοβουλία «Μια ζώνη, ένας δρόμος».

Η Κίνα και το Ιράν θα πρέπει να συνδυάσουν τις αναπτυξιακές στρατηγικές, να βελτιώσουν τη συνεργασία στην ενέργεια, το εμπόριο, τις επενδύσεις και τη χρηματοδότηση, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης.

Χαρακτηρίζοντας την Κίνα έμπιστο φίλο του Ιράν, ο Ζαρίφ είπε ότι το Ιράν ευελπιστεί να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία «Μια ζώνη, ένας δρόμος» και να ενισχύσει τη διμερή συνεργασία με την Κίνα σε διάφορους τομείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης