Η Κίνα δεν είναι μόνο η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του πλανήτη αλλά και η χώρα που ρυπαίνει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον το περιβάλλον, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ). Σύμφωνα με τον κ. Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής των οικονομολόγων της ΙΕΑ, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ το 2011, εμφανίζοντας άνοδο της τάξης του 3,2% σε ετήσια βάση. Οι εκπομπές έφθασαν στα 31,6 δισ. τόνους, με την Κίνα να κατορθώνει να «ακυρώσει» την πτώση που εμφανίστηκε σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Όπως εκτιμά η ΙΕΑ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την Κίνα αυξήθηκαν πέρυσι κατά 9,3%, κυρίως εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης κάρβουνου από τις βιομηχανίες της. «Με δεδομένα αυτά τα στοιχεία είμαστε πολύ κοντά να “επιτύχουμε” τον αρνητικό στόχο για αύξηση της θερμοκρασίας κατά 6 βαθμούς Κελσίου. Ένα “επίτευγμα” που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον πλανήτη μας», τόνισε ο κ. Μπιρόλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες έχουν υποστηρίξει ότι προκειμένου η θερμοκρασία της Γης να μην αυξηθεί πέραν των δύο βαθμών Κελσίου –σε σύγκριση με τα επίπεδα που βρισκόταν πριν από τη βιομηχανική επανάσταση– οι συνολικές ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 44 δισ. τόνους.

Η έκθεση της ΙΕΑ καταφθάνει την ίδια στιγμή που στη Βόννη συναντιούνται εκπρόσωποι 180 κρατών, προκειμένου να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μία νέα συμφωνία για την προστασία του περιβάλλοντος, η οποία θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 2015. Ο κ. Μπιρόλ επιμένει ότι για να υπάρξει μείωση των εκπομπών θα πρέπει να περιοριστεί η χρήση ορυκτών καυσίμων και να ενισχυθεί η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης