Οργή και διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει ένα νέο περιστατικό θανάτου άγριου ζώου από τα πυρά κυνηγού σε οργανωμένο σαφάρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οργή και διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει ένα νέο περιστατικό θανάτου άγριου ζώου από τα πυρά κυνηγού σε οργανωμένο σαφάριΈνας -από τους μεγαλύτερους σε μέγεθος- ελέφαντας της Αφρικής, περίπου 50 ετών και με χαυλιόδοντες βάρους 55 κιλών, έπεσε νεκρός, όταν πυροβολήθηκε από Γερμανό εν ώρα κυνηγιού στο Gonarezhou National Park, στη νοτιοανατολική Ζιμπάμπουε.

Μετά το νέο περιστατικό, που παραπέμπει στην πρόσφατη δολοφονία του εμβληματικού λιονταριού Σεσίλ από Αμερικανό οδοντίατρο, ο Γερμανός κυνηγός έβγαλε σχετικές φωτογραφίες, στις οποίες ποζάρει δίπλα στο νεκρό ζώο.

Διεθνή μέσα, επικαλούμενα δηλώσεις του κυνηγού, αναφέρουν πως ο ίδιος κατέβαλε 50.000 ευρώ, για να του επιτραπεί το κυνήγι. Είχε τη βοήθεια έμπειρου οδηγού στο κυνήγι διάρκειας 21 ημερών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους υπευθύνους του πάρκου, ο ελέφαντας φέρεται να εισήλθε στην περιοχή από το Kruger Park της Νοτίου Αφρικής.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει επαίνους από τους λάτρεις του «σπορ» και κατακραυγή από τους φιλόζωους.

«Το πιο απογοητευτικό είναι πως, όταν ένας ντόπιος σκοτώνει ένα ζώο για να φάει η οικογένειά του, καταδικάζεται σε φυλάκιση από 5 έως 15 χρόνια. Όταν όμως ένας πλούσιος ξένος έρχεται εδώ και σκοτώνει ένα ζώο, τη γλυτώνει. Τι μήνυμα δίνουμε στον κόσμο;» διερωτήθη ο Johnny Rodrigues, πρόεδρος της οργάνωσης «Zimbabwe Conservation Task Force» που ασχολείται με περιβαλλοντικά θέματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ζιμπάμπουε έχει τεθεί αρκετές φορές στο μικροσκόπιο για θέματα διαφθοράς. Φαινόμενα χρηματισμού υπαλλήλων καταγράφονται συχνότατα στη χώρα αυτή και πολλές φορές συνδέονται με παράνομο κυνήγι, το οποίο… νομιμοποιείται με συνοπτικές διαδικασίες, έναντι φυσικά αντιτίμου.

Όσον αφορά στην υπόθεση του οδοντιάτρου Ουόλτερ Πάλμερ που σκότωσε το εμβληματικό λιοντάρι Σεσίλ, πολύ πρόσφατα έγινε γνωστό πως οι Αρχές απέσυραν κάθε αίτημα έκδοσής του στη χώρα προκειμένου να δικαστεί, κάνοντας στροφή 180 μοιρών από την αρχική τους τοποθέτηση.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος Oppah Muchinguri-Kashiri για τον Πάλμερ: «Είναι ελεύθερος να έρθει στη χώρα για κυνήγι, ως τουρίστας».

Διαβάστε επίσης:

Γλιτώνει τη δίκη ο οδοντίατρος που σκότωσε και έγδαρε τον Σεσίλ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης