Ανταπόκριση από Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης

Αγνοήθηκαν, σε πανευρωπαϊκή κλίμακα απ’ όλα τα ΜΜΕ, τα «επιχειρήματα» που οδήγησαν, όψιμα είναι η αλήθεια, την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην υπερψήφιση δύο εκθέσεων, για την επιβολή ελέγχων στα «σινιέ» ρούχα που έρχονται από τρίτες χώρες στην Ευρώπη αλλά και στους εμπόρους-διακινητές πρώτων υλών, για την κατασκευή σύγχρονης τεχνολογίας κινητών τηλεφώνων, τάμπλετ και αυτοκινήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και αγνοήθηκαν σκοπίμως, διότι στο βάθος όλης αυτής της δήθεν φιλότιμης προσπάθειας, να ελεγχθεί τι εισάγεται και από πού, υπάρχουν τα συμφέροντα, που προσφέρουν εικονική ευμάρεια στους ευρωπαίους πολίτες, προσφέροντας «κινητά και τάμπλετ» που …στάζουν αίμα και ρούχα με υπογραφή δημοφιλών ευρωπαϊκών εταιριών ένδυσης, που μυρίζουν …πτωμαϊνη.

Πριν από 4 χρόνια, κτίριο στο Μπαγκλαντές που στέγαζε εργαστήρια ρούχων κατέρρευσε σκοτώνοντας περισσότερους από 1.100 υπαλλήλους και τραυματίζοντας 2.500 άτομα. Τα ρούχα που παράγονταν εκεί ανήκαν σε μερικές από τις πιο δημοφιλείς εταιρείες ένδυσης στην Ευρώπη.

Τώρα, λοιπόν, ξύπνησε η επιτροπή Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου, για να διασφαλίσει ότι τα ρούχα και τα υφάσματα που αγοράζουμε, δεν παράγονται με μεθόδους που έχουν αντίκτυπο στην ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υγεία και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είπαν, όμως , ότι η παγκόσμια αγορά ένδυσης αποτελεί έναν από τους πιο ανταγωνιστικούς τομείς με αξία σχεδόν 2,86 τρισεκατομμύρια ευρώ και απασχολεί περισσότερα από 75 εκατομμύρια άτομα. Η Ασία που αποτελεί το 58,4% των παγκόσμιων εισαγωγών ένδυσης και υφασμάτων, αποτελεί πόλο έλξης εξαιτίας του χαμηλού κόστους παραγωγής των προϊόντων. Περισσότερο από το 70% των προϊόντων ένδυσης που εισάγονται στην ΕΕ, προέρχονται από την Ασία.

…και υιοθετώντας το Ψήφισμα τους, παραδέχθηκαν ότι « η συνεχής αναζήτηση χαμηλότερων τιμών και ταχύτερης παραγωγής πολλές φορές οδηγεί σε επικίνδυνες και σκληρές συνθήκες εργασίας για τους υπαλλήλους».

Η Επιτροπή Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου, λοιπόν, με βάση αυτά τα …ευρήματα, υιοθέτησε μία έκθεση πρωτοβουλίας (σ.σ που σημαίνει ότι όποιος θέλει την λαμβάνει υπόψη του), με την οποία καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να …προτείνει τη δημιουργία δεσμευτικού συστήματος από τις ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν τις παραγωγικές τους μονάδες σε τρίτες χώρες.

Παράλληλα, μέσα σε άλλη έκθεση που υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής, αναγνωρίσθηκε στα «ψιλά» ότι για τους κατοίκους του Κογκό, σημαίνει «αίμα και αγώνα» η εξόρυξη κασσίτερου, βολφράμιου, ταντάλιου και χρυσού, που χρησιμοποιούνται, από τους ευρωπαίους, για τη δημιουργία προϊόντων τελευταίας τεχνολογίας όπως κινητά, ταμπλέτες αλλά και την κατασκευή αυτοκινήτων, ηλεκτρικών συσκευών, αεροδιαστημικών προϊόντων, συσκευασιών, βιομηχανικών μηχανημάτων και εργαλείων αλλά και για την κατασκευή κοσμημάτων!

Η εξόρυξη μεταλλευμάτων και το παράνομο εμπόριο τους ελέγχεται από ένοπλες ομάδες και τροφοδοτεί ένα φαύλο κύκλο συγκρούσεων, αναγνώρισαν υπερηφάνως οι ευρωβουλευτές και ψήφισαν, για αυστηρότερους ελέγχους στους εισαγωγείς ορυκτών που προέρχονται από περιοχές συγκρούσεων.

Μόνο που η εφαρμογή της σχετικής Οδηγίας, θα ξεκινήσει στις 21 Ιανουαρίου 2021 ώστε, όπως υποστήριξαν, να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στα κράτη μέλη να ορίσουν τις αρμόδιες αρχές και στους εισαγωγείς να εξοικειωθούν με τις νέες υποχρεώσεις τους.

Μέχρι τότε, μπορούν στο Κογκό να σκοτώνονται, για να υπάρχουν έξυπνα κινητά στα χέρια των ευρωπαίων…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης