Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος προκειμένου να επανέλθουν όλοι σε τροχιά συνομιλιών στο Κυπριακό. Τα αποτελέσματα του Κραν Μοντάνα φαίνεται να επιδρούν κατά τρόπο που η κάθε πλευρά να κινείται σε διαφορετική πορεία από την άλλη σ’ ό,τι αφορά στην επόμενη μέρα στις συνομιλίες.

Η χθεσινή επετειακή ημέρα, με τη συμπλήρωση 43 χρόνων από την τουρκική εισβολή του 1974, έδωσε ένα στίγμα των θέσεων αλλά και το ποια κατεύθυνση κοιτάζει ο καθένας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι εμφανές ότι παραμένει στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και είναι έτοιμη να κινηθεί στη βάση του πλαισίου διαπραγμάτευσης που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε πως είναι έτοιμος να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέτοντας δύο σαφείς όρους:

Πρώτον, καλή προετοιμασία και, δεύτερον, αλλαγή νοοτροπίας και θέσεων της Τουρκίας και μερίδας των Τουρκοκυπρίων. Ο Νίκος Αναστασιάδης εκτιμά ότι αυτό που άφησε ως προίκα το Κραν Μοντάνα είναι πως η διεθνής κοινότητα και ειδικότερα η ΕΕ «συνειδητοποιούν ότι η βασική αιτία διαίρεσης μιας ευρωπαϊκής χώρας δεν είναι παρά η παρουσία κατοχικού στρατού, εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων».

Η τουρκική πλευρά συντεταγμένα έδωσε χθες ένα στίγμα των επόμενών της βημάτων. Από τον Ερντογάν και τον Γιλντιρίμ μέχρι τον Ακιντζί κινήθηκαν πάνω στην ίδια γραμμή πλεύσης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

α) Επιρρίπτοντας την ευθύνη για το αδιέξοδο στην ελληνοκυπριακή πλευρά και ότι δεν ήθελε συμφωνία στις Διασκέψεις της Γενεύης και του Κραν Μοντάνα, β) Διαμηνύοντας ότι δεν μπορεί οι συνομιλίες να συνεχίσουν από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντάνα, και γ) Δεν μπορεί οι Τουρκοκύπριοι να συνεχίσουν να μένουν στην απομόνωση.

Την ίδια ώρα στα Ηνωμένα Έθνη έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις για το ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί τη Δευτέρα. Στις διαβουλεύσεις που είχαν γίνει την περασμένη Δευτέρα ξεχωρίζουν οι θέσεις του Αιγύπτιου αντιπροσώπου οι οποίες ήταν άκρως υποστηρικτικές προς τη Λευκωσία.

Στα κατεχόμενα κι ο Μπιναλί Γιλντιρίμ

Ήδη στα κατεχόμενα βρέθηκε χτες ο Τούρκος Πρωθυπουργός ο Μπιναλί Γιλντιρίμ για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την τουρκική εισβολή.

Ο Μπ. Γιλντιρίμ είχε συναντήσεις με το σύνολο της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, συζήτησε θέματα συνεργασίας μεταξύ των «δύο χωρών» και πως αυτή η συνεργασία θα προωθηθεί.

Στα κατεχόμενα βρίσκεται ήδη και ο Τούρκος ναύαρχος, διοικητής του Ναυτικού, Βεϊσέλ Κιοσελέ που εκπροσώπησε τις τουρκικές ένοπλες κατοχικές δυνάμεις στους εορτασμούς και τις εκδηλώσεις για την εισβολή.

Μεταξύ άλλων συναντήθηκε με την «πρόεδρο» της «τουρκοκυπριακής βουλής», Σιμπέλ Σιμπέρ, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί και τον «πρωθυπουργό», Χουσείν Οζκιουργκιούν.

Στα κατεχόμενα βρίσκονται επίσης Βουλευτές τουρκόφωνων δημοκρατιών και ξένοι δημοσιογράφοι καθώς και σύνδεσμοι και οργανώσεις μαχητών και «ηρώων» από την Τουρκία για τις εκδηλώσεις.

Πηγή: philenews/KYΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης