Ανταπόκριση από το Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από τις αρχές 37 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα), για την εξακρίβωση της ηλικίας των προσφυγόπουλων, δεν θεωρούνται αποδεκτές από τον πανευρωπαϊκό, αυτό, Οργανισμό που, σε έκθεση του, υπογραμμίζει πως μ αυτές τις μεθόδους, μπορεί να προκληθεί ανεπανόρθωτη σωματική η ψυχική βλάβη στα παιδιά των προσφύγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξακρίβωση της ηλικίας των προσφυγόπουλων, προκειμένου να καταταγούν στην κατηγορία των παιδιών ή των ενηλίκων, δεν μπορεί να γίνεται με οδοντιατρικές εξετάσεις, ακτινογραφίες χωρίς την συγκατάθεση των γονιών ή με ειδικές εξετάσεις για την σεξουαλική τους ωριμότητα (;), τονίζεται ιδιαίτερα στην έκθεση.

Η εξακρίβωση της ηλικίας των προσφυγόπουλων και νέων μεταναστών, πρέπει να γίνεται με γνώμονα το συμφέρον και τα δικαιώματα τους και όχι με επεμβατικές και εν πολλοίς απάνθρωπες μεθόδους, υποδεικνύεται στην έκθεση.

​Η εξακρίβωση της ηλικίας των προσφυγόπουλων και νέων μεταναστών, πρέπει να γίνεται με γνώμονα το συμφέρον και τα δικαιώματα τους και όχι με επεμβατικές και εν πολλοίς απάνθρωπες μεθόδους, υποδεικνύεται στην έκθεσηΩστόσο, στην έκθεση που αφορά την επισκόπηση των διαδικασιών και πρακτικών που εφαρμόζουν τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τον ακριβή προσδιορισμό της ηλικίας των νέων προσφύγων και μεταναστών, αναδεικνύεται και το γενικότερο «μπάχαλο» που υπάρχει, γύρω απ’ αυτό το ευαίσθητο θέμα, για την σωματική και ψυχική υγεία των νέων προσφύγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση την έκθεση, που καταρτίστηκε από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα και βασίσθηκε σε έρευνα που διεξήχθη σε 37 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, την άνοιξη του 2017, στο θέμα της εξακρίβωσης της ηλικίας των νέων προσφύγων, υπάρχει μια ιδιαίτερα κατακερματισμένη κατάσταση στην Ευρώπη, μ’ αποτέλεσμα τα δικαιώματα και οι διαδικαστικές εγγυήσεις που παρέχονται βάσει διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων να μην τηρούνται με συνέπεια στα κράτη μέλη.

​Δεν υπάρχει κοινή προσέγγιση όσον αφορά τις διαδικασίες εξακρίβωσης της ηλικίας των νέων προσφύγων στην Ευρώπη, δεν υπάρχει επιστημονική και εμπειρική βάση, μ’ αποτέλεσμα να εξάγονται αυθαίρετα αποτελέσματα για την ακριβή ηλικία των προσφυγόπουλωνΔεν υπάρχει κοινή προσέγγιση όσον αφορά τις διαδικασίες εξακρίβωσης της ηλικίας των νέων προσφύγων στην Ευρώπη, δεν υπάρχει επιστημονική και εμπειρική βάση, μ’ αποτέλεσμα να εξάγονται αυθαίρετα αποτελέσματα για την ακριβή ηλικία των προσφυγόπουλων, πράγμα που έχει επιπτώσεις στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους.

Εξαιτίας τέτοιων αυθαιρεσιών, συμπεραίνεται στην έκθεση, τα ανήλικα παιδιά διατρέχουν τον κίνδυνο να «κρατηθούν» σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις, μ’ ότι αυτό συνεπάγεται με την έκθεση τους σε βία και σεξουαλική κακοποίηση.

Μόνο σε 26 από τις 37 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, ζητείται η συγκατάθεση των γονιών για την διαδικασία εξακρίβωσης της ηλικίας των παιδιών τους ενώ, στα ίδια τα παιδιά δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα της άρνησης να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις. Επτά κράτη-μέλη από τα 37 που συμμετείχαν στην έρευνα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μία αμφιλεγόμενη εξέταση σεξουαλικής ωριμότητας των νέων προσφύγων, παραγνωρίζοντας τον κίνδυνο να προκαλέσουν βαριά σωματική ή ψυχική βλάβη.

Η αξιολόγηση της ηλικίας θα πρέπει να διεξάγεται από ειδικευμένους επαγγελματίες με εμπειρία στην ανάπτυξη παιδιών, λαμβάνοντας υπόψη το φύλο, τις προσωπικές ιστορίες και το οικογενειακό υπόβαθρο των παιδιών και δυστυχώς, μία τέτοια πολυεπιστημονική προσέγγιση εξακολουθεί να είναι σπάνια και εφαρμόζεται μόνο στα 19 από τα 37 κράτη-μέλη που ερωτήθηκαν, καταλήγει η έκθεση.

Διαβάστε την έκθεση στο πρωτότυπο
:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης